Minister giver grønt lys til jobcenter: Hold bare møder hjemme hos angstramte Mia

25-årige Mia Lysdahl Fischer kan snart få besøg af rehabiliteringsteamet i sit eget hjem. (Foto: Foto: Privat)

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) går ind i jobcenter-sag fra Aarhus, hvor han slår fast, at sagsbehandlere sagtens kan arrangere møder med borgerne andre steder end i jobcentret.

25-årige Mia Lysdahl Fischer fra Malling ved Aarhus lider af angst. Lidelsen gør, at hun har svært ved at overskue almindelige ting, og en indkøbstur i den lokale Fakta-butik kan føles som et bjerg, der skal bestiges.

I halvandet år har hun kæmpet en indædt kamp med kommunen, der har krævet, at hun møder fysisk op til møder i kommunens jobcenter. Når hun på grund af angsten har måttet melde afbud til møder i Aarhus, har kommunen truet hende med at ville stoppe hendes ydelse – hvilket de også har gjort en enkelt gang.

Mia Lysdahl Fischer har foreslået, at møder i rehabiliteringsteamet kan finde sted på hendes egen adresse, men det har jobcentret pure afvist.

Nu går beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ind i sagen. I et brev til socialrådmand Kristian Würtz (S) i Aarhus Byråd gør ministeren det klart, at møder med borgerne også kan finde sted andre steder end i jobcentret.

”Det er vigtigt for mig at gøre det helt klart, at det er et kommunalt valg, hvor mødet i rehabiliteringsteamet afholdes, og at lovgivningen ikke forhindrer fx borgere med angst i at kunne deltage i møder i rehabiliteringsteamet ved at stille krav om, at møder i rehabiliteringsteamet kun kan afholdes i jobcenteret,” skriver Troels Lund Poulsen (V) i brevet ifølge Aarhus Stiftstidende.

Ministeren understreger videre i brevet, at det vigtigste i sagsbehandlingssager er, at borgerne føler sig inddraget.

Jobcenter: Plads til forbedringer 

Driftschef i Jobcenter Sundhed og Ydelsen, Anna Marie Mikkelsen, kommenterer ikke konkrete sager, men på det generelle plan erkender driftschefen, at der er plads til forbedringer.

- Det gør et stort indtryk på os alle steder i organisationen, når vi oplever, at der er en borger, der har haft så store problemer, som det er tilfældet her. Det er dybt beklageligt, at det er sket, og vi skal blive bedre til at håndtere sager som denne. Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvad der er af andre muligheder, så en sag ikke går i hårdknude, som det er sket her, siger hun til Aarhus Stiftstidende.

Mia Lysdahl Fischer har i to år været en del af det kommunale system. Først var hun på sygedagpenge, og siden oktober 2016 i et jobafklaringsforløb. I marts i år havde hun seks gange meldt afbud til møder i rehabiliteringsteamet. Hendes egen læge har slået fast, at hun ikke er rask nok til at deltage i møderne i Aarhus.

- Det er stærkt angstprovokerende for mig at skulle ind til sådan et møde på jobcenteret. Det er som at blive kastet for hajerne, udtalte Mia Lysdahl Fischer i marts.