Minister venter med penge til EU's krisefond
Det er for tidligt at beslutte sig, lyder det fra Morten Østergaard. Foto: Folketinget.dk/free
For tidligt at give individuelt dansk bidrag til redningsplan for europæisk økonomi, siger Morten Østergaard.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, opfordrer de enkelte EU-medlemslande til at bidrage til den store investeringsfond EFSI, der skal sikre investeringer i et ellers økonomisk kriseramt Europa.

Men økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) vil afvente den endelige udformning af fonden, der efter planen skal støtte investeringer med mindst 2350 milliarder kroner, før han beslutter sig for et eventuelt dansk indskud.

Det siger ministeren torsdag efter et møde med præsidenten for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), Werner Hoyer, der bidrager med 37 milliarder kroner til fonden.

- Det er for tidligt at beslutte sig for det. Vi er kun lige i den indledende fase med at lave programmet og de regler og regulativer, der vil følge med, siger Morten Østergaard og fortsætter:

- Men vi vil følge arbejdet nøje og tage os af de danske interesser. Og hvis der viser sig en god mulighed for os, så vil vi naturligvis være villige til at gå ind i fonden.

Hans umiddelbare vurdering er dog, at Danmark primært kommer til at bidrage med projekter og ikke som direkte indskyder.

Ud over de 37 milliarder fra EIB, kommer EU til at give garantier for 119 milliarder kroner til fonden. Dertil kommer så en stor pose penge fra eksterne spillere såsom EU-medlemslande og private investorer.

Werner Hoyer mener derfor heller ikke, at et dansk bidrag er afgørende. Det er private penge, der skal bære Juncker-planen igennem.

- Vi er rimeligt afslappede omkring det her. Medlemslandene kan skyde penge ind på forskellige måder, men det vigtigste er, at vi får mobiliseret de private penge. De store projekter kan ikke bæres af vores egne penge alene, siger Hoyer.

Han betegner dansk økonomi som "himlen", hvis man tager de paneuropæiske briller på.

Morten Østergaard understreger da også, at Danmarks behov for fonden er anderledes end andre europæiske kollegers.

- Vi er heldigvis selv i en situation, hvor vi kan gå ud og låne penge. Når vi har store forhåbninger til EFSI-fonden, så er det, fordi den kan skabe aktivitet i Europa, og at det kan gavne dansk erhvervsliv, siger Østergaard.

/ritzau/
via Listen To News