Sygefraværet blandt plejepersonalet på ældreområdet er tårnhøjt. I gennemsnit ligger det på 3 arbejdsuger, hvilket også koster kommunerne dyrt. Det viser en ny analyse fra Cepos.
Ifølge Cepos-analysen kunne kommunerne spare omkring 400 millioner kroner om året, hvis de fik reduceret sygefraværet til i gennemsnit 11 sygedage pr. medarbejder. Det svarer til cirka 1.000 sosuassistenter.
- Et højt sygefravær er både dyrt og uhensigtsmæssigt. Ikke kun for kommunernes økonomi, men også for de ældre og plejepersonalet selv. Det betyder nemlig, at de ældre oplever en stor udskiftning i personalet og mange nye vikarer, hvilket selvfølgelig skaber en vis utryghed. Gevinsterne er derfor store, hvis sygefraværet kan nedbringes. For de ældre vil et lavere sygefravær betyde færre vikarer og mindre udskiftning i personalet, hvilket kan øge kvaliteten i plejen. For personalet kan et fokus på årsagerne til det høje sygefravær medvirke til at skabe et bedre arbejdsmiljø. Og for kommunen kan det være en økonomisk gevinst at nedbringe sygefraværet, lyder det fra velfærdspolitisk chef i Cepos, Mia Amalie Holstein.
Dragør Kommune er med i gennemsnit 22 sygedage pr. fuldtidsansatte den kommune, der har landets højeste sygefravær. I den anden ende af skalaen ligger Hedensted Kommune med i gennemsnit 11 sygedage pr. medarbejder.
Her vedtog man for 5 år siden en målsætning om at nedbringe sygefraværet ved at have øget fokus på dialog mellem leder og medarbejder, når sygdommen opstod. Og det har tilsyneladende hjulpet, skriver Jyllands-posten.
Fra Cepos lyder det da også, at netop lederne skal tage et større ansvar, hvis sygefraværet skal ned.
- Det kræver en arbejdsændring i kulturen og en god leder, som tør se problemerne i øjnene og ikke løber væk fra det at gøre noget ved problemerne, siger Mia Amalie Holstein til Jyllands-Posten.
Også hos FOA er man enige i, at et godt arbejdsmiljø er en forudsætning for, at antallet af sygedage kan nedbringes.
- Det kræver flere ressourcer, men først og fremmest et ordentligt fysisk og psykisk arbejdsmiljø at få sygefraværet ned. Og det er arbejdsgivernes ansvar, siger arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal til Jyllands-Posten.