Som sosu bliver du stemplet som uintelligent.
Men fordommen holder ikke, fastslår sosu-assistent Agnes Daugbjerg, der droppede gymnasiet til fordel til sosu-faget.
23-årige Agnes Daugbjerg er idag stolt af at være sosu-assistent.
Men som nyuddannet var hun ikke meget for at fortælle sin jobtitel til sociale arrangementer. For det var ikke 'fint' at være sosu-assistent.
Det fortæller hun i et interview med ALT for damerne.
Selvom hun har fundet faglige stolthed, så møder hun ofte nedladende bemærkninger om sit fag, som hun mener, fortjener langt større respekt:
– I dag er der meget skrappere krav til, hvad du skal kunne som sosu-assistent. Hvis man stadig har den opfattelse, at en sosu-assistent kun er sådan en, der hjælper en borger i bad og på toilettet, så er den opfattelse forældet. Jeg har en autorisation, ligesom en læge og en sygeplejerske har, og arbejder under sundhedsloven, siger hun til ALT for damerne.
Uintelligente og mindre begavede
Agnes Daugbjerg forklarer, at de nedladende bemærkninger ofte handler om, at sosu'er skulle være uintelligente og mindre begavede end andre faggrupper.
I starten blev hun sur og skuffet over de mange fordomme, men idag vælger hun i stedet at fortælle folk om faget og på den måde gøre op med stigmatiseringen.
- Men jeg ved virkelig ikke, hvordan det kan komme bag på nogen, at vi også interesserer os for den verden, vi lever i. Jeg ser TV Avisen lige så meget som alle andre – måske endda mere, fordi politik og samfund virkelig optager mig, siger hun.
Droppede gymnasiet
Det lå ellers ikke i kortene, at Agnes Daugbjerg skulle være sosu-assistent. Hun var som 16-årig godt i gang med gymnasiet og der var høje forventninger til den intelligente pige, der scorede gode karakterer.
Men Agnes Daugbjerg syntes ikke, undervisningen i gymnasiet var spændende. Hun ville noget helt andet.
Da hun gik op på rektors kontor for at melde sig ud af gymnasiet for i stedet at starte på Social- og Sundhedssskolen, blev hun mødt af bemærkningen "Du kunne være blevet til noget."
Rektorens bemærkning brændte sig fast, fortæller Agnes Daugbjerg, hvis mor også er uddannet sosu-assistent:
Drop prestigen
– Jeg husker, at jeg tænkte: "Når han siger, at man ikke er blevet til noget, hvis man er blevet sosu, siger han så, at min mor ikke er blevet til noget?" Sidenhen har det provokeret mig vanvittigt meget, at han sagde, at den del af Danmark ikke er lige så meget værd som resten.
Hun er idag glad for, at hun dengang valgte at droppe gymnasiet til fordel for sosu-faget, selvom det hos nogle har lavere status.
– Jeg synes, det er ærgerligt, at nogen vælger uddannelse efter prestige, for vi skal være længere og længere på arbejdsmarkedet. Det er rigtig mange år at arbejde med noget, man ikke er glad for.