Mette mistede sygedagpenge: 'Vi blev revet op med rode'
Mette Sørensen fik ulovligt frataget sygedagpenge af Køge Kommune. Foto: Privat
Sosu-assistent Mette Elisabeth Sørensen fik ulovligt frataget sygedagpenge af Køge Kommune. Afgørelsen sendte hende på kontanthjælp, og hun blev tvunget til at sælge sit hus for ikke at ende på gaden.

Mette Elisabeth Sørensen vidste med det samme, at den var gal.

En hjerneskadet beboer på det bosted, hun arbejder på, var blevet sur og havde vredet hendes tommelfinger ned til midt på underarmen. 

- Det gjorde sindssygt ondt, og jeg skyndte mig afsted til lægevagten. Men ingen kunne finde ud af, hvad der var galt, siger Mette Elisabeth Sørensen til Avisen.dk.

Episoden på bostedet kostede den 54-årige sosu-assistent lang tids sygemelding. Efter et halvt år blev hun fyret fra sit job og kom på sygedagpenge. 

Men i midten af april 2015 stoppede Køge Kommune uden varsel udbetalingen af sygedagpenge, og Mette Elisabeth Sørensen røg på kontanthjælp.

Det havde store konsekvenser for hende og hendes mand. 

- Min mand er invalidepensionist, så da kommunen stopper mine sygedagpenge, bliver det umuligt for os at blive boende i vores hus. Vi blev rykket op med rode, siger Mette Elisabeth Sørensen.

Vildt frustrerende 

I dag er Mette Elisabeth Sørensen tilbage i arbejde som sosu-assistent i Norddjurs Kommune, som hun flyttede til efter sin arbejdsskade. 

Hun har siden fået tilkendt erstatning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og den skadede tommelfinger har gjort, at hun må arbejde på nedsat tid. 

Samtidig har Landsretten i en principafgørelse netop slået fast, at det var ulovligt, da Køge Kommune fratog hende sygedagpenge fra den ene dag til den anden. 

Kommunen skal nu betale knap 30.000 kroner tilbage til Mette Elisabeth Sørensen.

Selvom Mette Elisabeth Sørensen er ovenpå efter sin skade, er hun stadig frustreret over kommunens behandling. 

- Jeg havde simpelthen så mange smerter, var på to slags morfin og gik rundt med armen i slynge. Alligevel vælger kommunen at tage sygedagpengene fra mig, og det synes jeg ærligt talt er vildt frustrerende, siger Mette Elisabeth Sørensen. 

Hun glæder sig over, at hendes sag kan være med at hjælpe andre syge borgere, som landets kommuner ulovligt har frataget sociale ydelser. 

- Der er rigtigt mange mennesker, der er kommet i klemme på den her måde, og jeg er glad for, at den her dom forhåbentligt kan være med til at hjælpe dem videre, siger hun.