May får klapsalver og ros af EU-ledere efter brexitsnak
Kommissionsformand roser May for godt arbejde. Han siger, at briterne beslutter, om skilsmisse realiseres.

Theresa May vågner op til daglige tæsk i britiske medier og på sin hjemmebane i parlamentet i London. Men torsdag aften blev den britiske premierminister hyldet.

Regeringschefen for Storbritannien, som arbejder på at forlade EU, blev mødt af klapsalver og ros efter sin tale til EU's øvrige stats- og regeringschefer.

- Hun er en vidunderlig person, siger Ungarns premierminister, Viktor Orbán, om Theresa May, som han med et anerkendende nik kalder en "tough lady" (skrap dame).

- Hun gør det rigtig godt ved på bedste maner at forsvare de britiske interesser. Det er en frugtbar dialog, og forhandlingerne går godt.

Også EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, roser den britiske premierminister, som Juncker og hans hold har haft svære forhandlinger med det seneste år.

- Nogle mener, og det gør jeg også selv, at hun har gjort et godt stykke arbejde, og det skal anerkendes, siger Juncker.

Selv om Theresa May utallige gange har understreget, at briterne forlader EU - det hele skal bare forhandles færdigt - så er der fortsat folk, der spår, at skilsmissen med EU aldrig bliver gennemført.

- Det er en svær proces. Det afhænger af det britiske parlament og det britiske folk. Det er ikke op til os at bestemme, siger Juncker.

Fredag skal EU's stats- og regeringschefer uden Mays deltagelse beslutte, om de mener, at forhandlinger med briterne om grundlæggende vilkår for skilsmissen er nået så langt, at man kan gå videre til at tale om fremtidens forhold.

Politikere, embedsmænd og diplomater på topmødet forventer, at medlemslandenes ledere vil følge anbefalingen fra EU-Kommissionen og EU-Parlamentet og give grønt lys til videre forhandling.

Nu venter det svære, advarer kommissionsformanden.

- Så skal vi indlede forhandlinger om fremtidens relation så snart som muligt. Anden fase er meget sværere end den første. Og den første var meget svær, siger Juncker.

Beslutningen ventes truffet efter middag fredag.

/ritzau/