Lokal læge om Løkkes sundhedsplan: Vi risikerer at lade sølle patienter i stikken

(Foto: Foto: Ritzau Scanpix)

Færre indlæggelser og flere nære sundhedstilbud til danskerne er en god idé, men lokale læger sætter spørgsmålstegn ved, hvordan regeringens nye plan skal hænge sammen i praksis.

Tanken om nærhed i sundhedsvæsenet er fornuftig, men hvordan skal det hænge sammen i praksis?

Dét spørgsmål stiller Christian Christiansen, ledende overlæge på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus, efter statsministerens præsentation af regeringens længe ventede sundhedsreform. 

Ifølge udspillet skal tusinder af 40.000 indlæggelser og 500.000 ambulante behandlinger på landets sygehuse afløses af besøg hos praktiserende læger og andre 'nære' sundhedstilbud.

- Tanken om nærhed i sundhedsvæsenet kan jeg utrolig godt lide, den er fornuftig og fin, men jeg kan ikke se, hvordan det hele skal gå op, lyder det fra den bekymrede overlæge.

- Vi har i forvejen svært ved at rekruttere læger og sygeplejersker, og hvis vi skal afgive noget af vores personale, blandt andet til de praktiserende læger, kan jeg ikke se, hvordan det skal løbe rundt de næste mange år, hvor der bliver flere ældre, som vi skal tage os af, siger Christian Christiansen.

I dag modtager han patienter på sygehuset i Nykøbing Falster, som praktiserende læger efter hans vurdering burde tage sig af. 

- Patienterne kommer til os, når det begynder at blive for kompliceret for de praktiserende læger. De nære tilbud, der fremover skal gives, skal være reelle, ellers lader vi de sølle patienter i stikken, siger Christian Christiansen.

Regeringen lægger op til, at der skal optages 2.000 ekstra elever på sygeplejeuddannelsen, ligesom der skal uddannes yderligere 100 speciallæger i almen medicin. Det er læger, der oftest arbejder i almen praksis. Altså borgernes egen læge.

Christian Christiansen ser frem til, at flere fagpersoner bliver uddannet.

- Det tager lang tid, før de nye tanker kan realiseres i praksis, siger han.

I Nordjylland, hvor mangel på læger også har trængt sig på, er formanden for lægeforeningen, Søren Lunde, også optaget af, om regeringens planer kan hænge sammen i praksis. Ideen om at styrke sundhedstilbudene tæt på borgerne er god, så for eksempel patienter med KOL og diabetes kan få hjælp lokalt. Men Søren Lunde sætter samtidig spørgsmålstegn ved økonomien i regeringens udspil.

- Planen er et skridt i den rigtige retning. Der er i dag et missing link mellem det, der sker i regionerne, og det, der sker i kommunerne. Nu taler man om at tilføre seks milliarder kroner til det nære sundhedsvæsen, men det er næppe nok, vurderer Søren Lunde, der ser et behov for at gøre op med 'underfinansieringen' af sygehusenes økonomi.

Kollegaen Annemette Knudsen Alstrup, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Nordjylland, ser 'rigtig mange gode takter' i regeringens udspil, men én ting bekymrer hende:

- Jeg tror godt, at det kan lade sig gøre at flytte flere opgaver ud i kommunerne, men vi skal kunne følge med. Det kræver ekstra kapacitet, og derfor er det afgørende, at der bliver uddannet flere læger og sygeplejersker, siger Annemette Knudsen Alstrup.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde det ved præsentationen klart, at udspillet ikke når at blive gennemført inden valget, der skal holdes senest 17. juni. Regeringen går i stedet efter at at få en politisk aftale på plads, og har de partier, som støtter op, også flertal efter valget, kan udspillet blive til virkelighed. Forventningen er, at regeringen vil indgå en aftale med Dansk Folkeparti.

Regeringen vil også forsøge at overbevise en række skeptikere uden for Christiansborg. I denne uge mødes centrale ministre med regioner, kommuner og og flere faglige organisationer.