Lillejuleaften bliver julens travleste rejsedag

Før jul er det primært trafikken fra Sjælland mod Jylland og Fyn, som bliver tæt, viser trafikprognose.
En af julens helt store rejsedage er dagen før juleaften.
En af julens helt store rejsedage er dagen før juleaften. Foto: Nils Meilvang/Scanpix

I julen tager mange på familiebesøg i den anden ende af landet, og det giver tæt trafik på mange veje, fyldte tog og travlhed for både færger, busser og lufthavne.

I år falder juleaften på en søndag, derfor forventer Vejdirektoratet, at lillejuleaften 23. december bliver den helt store rejsedag.

Det vil især være mellem klokken 10.00 og 16.00 og primært fra Sjælland mod Jylland via Fyn og Sjællands Odde, at trafikken vil være tæt.

Den gennemsnitlige døgntrafik over Storebæltsforbindelsen i 2017 er på godt 35.000 køretøjer, men lillejuleaften i år forventes knap 42.000 biler at krydse Storebælt.

Erfaringerne fra tidligere viser ifølge Vejdirektoratet, at 26. december, 2. juledag, vil være den helt store hjemrejsedag med risiko for kødannelser mellem klokken 9 og 17.

Mange vælger også at tage toget på julebesøg, og informationschef hos DSB Tony Bispeskov fortæller, at det særligt er 22. og 23. december, at der vil være fyldte tog.

- Der er stadig pladsbilletter at få, men man skal selvfølgelig skynde sig, for der er nogle afgange, som er mere populære end andre, siger informationschefen.

I takt med at bestillingerne af pladsbilletter er tikket ind, har DSB besluttet at indsætte ekstratog fra København til Aarhus omkring de mest attraktive tidspunkter midt på dagen den 22. og den 23. december.

Julen betyder også ekstra travlhed på havet. 22. og 23. december melder Molslinien om flere udsolgte færgeafgange fra Odden til Aarhus, mens et par afgange er udsolgt den modsatte vej fra Aarhus til Odden 26. december.

DMI's prognose for dagene omkring juleaften viser, at hverken sne eller slud foreløbig ser ud til at genere de danskere, der rejser hjem til familie og venner i julen.

Til gengæld er der risiko for, at vejrguderne kan drille lidt og rykke i bilen fra tid til anden lillejuleaften, fortæller vagthavende meteorolog hos DMI Steen Rasmussen.

- Vi forventer, at det bliver en mild, våd og blæsende jul. Allerede om lørdagen er der en risiko for, at bilisterne kan blive generet af vindforholdene, siger han.

DMI forudser i sin femdøgnsprognose hård vind fredag og lørdag, og ved kyster kan man opleve kuling.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.