Administration 

Ligheden i det danske sundhedsvæsen forsvinder

Danmarks første private skadestue åbner snart, og så kan man betale sig til hurtigere og bedre behandling af brækkede arme og ben. Det står nu klart, at adgangen til sundhedsvæsenet ikke længere er lige.

Folk med penge eller sundhedsforsikring kan slippe for ventetid og få bedre behandling på en privat skadestue. Alle andre må finde sig i timelang ventetid og uerfarne læger på offentlige skadestuer.

Det kunne lyde som et fjernt land eller en fiktiv fremtid, men sådan bliver det fra 1. august, hvor Danmarks første private skadestue slår dørene op på Frederiksberg ved København.

Den private skadestue er et bevis på, at det danske sundhedsvæsen bliver mere ulige, og at det går langt hurtigere end hidtil antaget. Sådan lyder analysen fra Martin Strandberg-Larsen, der forsker i sundhedssystemer ved Statens Institut for Folkesundhed.

Regeringen har hele tiden afvist, at det har negative konsekvenser, at snart en million danskere har sundhedsforsikringer, og at privathospitaler tilbyder flere og flere behandlinger. Med den kommende private skadestue må man erkende, at sundhedsvæsenet hurtigt bliver mere og mere ulige, vurderer Strandberg-Larsen.

Brækket arm: 2.400 kr.

Lige nu hamrer, maler og bygger håndværkere på livet løs i lokalerne på Frederiksberg, men om få måneder vil stedet være en splinterny skadestue, hvor man for 2.400 kroner kan få behandlet en brækket arm både hurtigere og bedre end i det offentlige. Det lover klinikchef Morten Hougaard. Og han har et indgående kendskab til, hvad der kan gøres bedre end på offentlige skadestuer, for han har selv arbejdet der som sygeplejerske.

»Her bliver ikke noget venteværelse, som man kender det fra det offentlige. Bare man siger ordet venteværelse er der jo nærmest allerede gået en time. Her kommer man ind i en lækker reception med en smilende sekretær, og man kommer højst til at vente i 20 minutter,« siger Morten Hougaard.

Mens patienten bliver behandlet, kan pårørende nyde en kop kaffe, se tv og gå på internettet via det trådløse netværk, som skadestuen stiller til rådighed.

»Men de pårørende kan også gå med ind sammen med patienten. Patienten kommer ind i et stort lokale, hvor man har en erfaren læge for sig selv, og der er plads til at have pårørerende med ind. I det offentlige bliver folk undersøgt bag forhæng i det samme rum. Der er ikke plads til, at pårørende kan komme med ind, og lægerne er ofte helt grønne og uerfarne,« siger Morten Houmann.

Det går stærkt

Hvis det viser sig, at patienten har brækket et ben eller en arm, ordner den private skadestue også det i et tilstødende operationsrum. Det sker samme dag, hvor man i det offentlige risikerer at vente i dagevis. Blodprøver får man svar på efter 20 minutter, mens det kan tage et helt døgn i det offentlige. Og er der behov for at blive skannet, så klarer den private skadestue også det med en kostbar MR-skanner.

Alt sammen mod betaling, forstås.

»Da jeg arbejdede på skadestuen ved Herlev Sygehus, oplevede jeg, hvordan patienterne måtte vente i timevis. Når jeg kom på arbejde klokken 15, fik jeg patienter ind, som havde siddet siden klokken 9 i et kaotisk venteværelse og set andre patienter med voldsomme skader. Sådan bliver det ikke her,« siger Morten Hougaard.

Skadestuen opfattes traditionelt som indgrebet af, hvad der er offentligt og lige adgang til. Blandt dem, der indtil nu har kendt til projektet, har Morten Hougaard fået både positive skulderklap og vrede reaktioner over, at det skaber større skel mellem rig og fattig.

»Men hvis folk har gjort karriere og tjent penge – hvorfor skulle de ikke have lov til at bestemme, at de bruger dem på sådan noget som det her. Det er klart, at det ikke er alle, der har penge til at komme her, men så er der stadig det offentlige, og vi forringer ikke det offentlige på nogen måde ved at gøre det her,« siger Morten Hougaard.

Ligheden er væk

Så enkelt er det bestemt ikke, vurderer eksperten Martin Strandberg-Larsen fra Statens Institut for Folkesundhed . Han forsker i netop forholdet mellem det offentlige og det private sundhedsvæsen og oplever en tendens til, at mange nedtoner, at det danske sundhedsvæsen hastigt bliver mere ulige.

»Balancen bliver hele tiden rykket, så nogle får bedre adgang til sundhedsvæsenet end andre. I sundhedsloven står, at der skal være let og lige adgang til sundhedsvæsenet, men det bevæger vi os hurtigt væk fra nu,« siger Martin Strandberg-Larsen.

»Man må sige åbent, at det her skaber også større ulighed. Så kan man mene, at det er positivt eller negativt, men man må forholde sig til, at det er sådan. Så kan man enten beslutte, at man accepterer større ulighed og ændrer sundhedsloven – eller man må betale for, at alle får samme vilkår og bruge de penge, det vil koste,« siger Martin Strandberg-Larsen.

Konsekvensen af, at nogle kan betale sig til bedre behandling, kan blive, at befolkningen mister tilliden til det skattefinansierede sundhedssystem, vuderer Strandberg-Larsen.

Farefuld udvikling

»Når de ressourcestærke oplever, at de kan betale sig til bedre og hurtigere behandling i det private, er det ikke sikkert, at de også har lyst til at betale til det offentlige sundhedsvæsen, som de andre bruger. Det er helt klart en fare ved den udvikling, vi er inde i,« siger Martin Strandberg-Larsen.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er mere forsigtig i sin vurdering.

»Det er klar, at det giver en mindre lige adgang. Men sådan er det også med for eksempel den private vagtlæge. Jeg stiller mig tvivlende over for, om sådan en skadestue kan løbe rundt,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Flere politiske partier på Christiansborg er dybt foruroligede over nyheden om den kommende private skadestue.

»Når mennesker kommer til skade, skal de have den samme gode behandling. Det her er en overordentlig faretruende udvikling. De private tiltag, vi hidtil har set, har bevæget sig i periferien af sundhedsvæsnet, men her har vi et klart eksempel på noget, der er et eklatant brud med ligheden. Med det her kan der ikke længere stå let og lige adgang i sundhedsloven,« siger SF s sundhedsordfører, Karl H. Bornhøft.

Imod ulighed

Enhedslisten mener, at den kommende private skadestue viser, at

»Det er skandaløst, at vi er kommet dertil, at man kan tjene penge på priave skadestuer. Man har ikke sikret, at der er et niveau på de offentlige skadestuer, så man føler sig tryg ved det. Hvorfor skal man betale en høj skat for et sundhedsvæsen, som ikke kan hjælpe på det, man har brug for. Det offentlige sundhedsvæsen bliver for de få, der ikke har råd til at betale for den gode og hurtige behandling i det private,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Per Clausen.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, kalder det bekymrende, at de offentlige skadestuer ikke kan stå mål med et privat tilbud.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) erklærer sig for modstander af øget ulighed, men ser også andre perspektiver i private skadestuer.

»Hvis det her betyder, at den lige adgang til sundhedsvæsenet skrider, så vil jeg understrege, at det ikke er det, vi ønsker. Men det her må også få regionerne til at tænke over, om de gør det godt nok på det her område. Vi har før set, at private alternativer øger effektiviteten i det offentlige,« siger Jakob Axel Nielsen.

en mand i jakkesæt og skjorte
Nyheder

Mange S-borgmestre stopper

lottokupon
Nyheder

Deler 69 millioner: Her

er de heldige vindere

mand
Kendte

Så skete det igen:

Robert Hansen anholdt

mand
Krimi

Amdi fra Tvind

vil til Højesteret

kvinde
Kendte

Gladiator 2: 

Connie hitter i biffen

mand og kvinde
Sport

Efter kritik: Anja

Andersen i Hall of Fame

Nyheder

Solariekæde anmeldt: 

Reklamerer med sund kulør

novo nordisk logo
Nyheder

Novo Nordisk

rykker til Tjekkiet

kvinde
Kendte

Årgang 0-stjerne skal giftes

mand
Sport

Jesper Jensen: Nedtoner

opgør mod arvefjende

kvinde
Nyheder

Prinsesse Josephine

med i årets julekalender

Krimi

Bil-alarmer forstyrrede

sjællænderes nattesøvn

demo sydkorea
Nyheder

FAKTA: Det ved vi om

kaotiske timer i Sydkorea

en kvinde
Kongelige

Gravid prinsesse:
Det var ikke planlagt

en kvinde kigger ind i kameraet
Kongelige

Dronning Mary har forvandlet en del af kronjuvelerne

en mand holder en guitar
Helt vildt

3.000 falske Gibson-
guitarer taget i tolden

en burger
Nyheder

Burgerkæde
ramt af ny konkurs

en mand ved et bord
Kendte

TV 2-vært laver overraskende skifte

spillere i aktion
Sport

Danmark vinder klart
- tager to point med videre

en cykelrytter
Sport

Cykelstjerne indlagt med flere knoglebrud efter kollision

Nyheder

Parlament trodser Sydkoreas præsident og vil stoppe undtagelsestilstand

Krimi

Afviser kapløb med ven inden dødsulykke

Tivolis hovedindgang
Nyheder

Tivoli varsler kanon-regnskab

masser af ølflasker
Nyheder

Carlsberg sælger ud i Rusland

en gul bil på vejen
Biler

Test: Renault 5 E-Tech

Rigtig retro

fire smilende kvinder i en badeby
Livsstil

Veninder på ferie – genskaber samme billede 50 år efter

Et mediehus
Nyheder

Berlingske Media solgt 

kabler til internet
Nyheder

Nyt kabelbrud: Mistanke om forbrydelse

en slange ved en bil
Dyreliv

Farlig giftslange snoede sig om benet på bilist

en havskildpadde i vandet
Krimi

Spiste truet dyreart – tre døde

Tre skuespillere i Hollywood
Kendte

Hollywoodstjerne død

Notre Dame-spiret
Nyheder

Trump deltager i genåbning af Notre Dame

en kvinde kigger på en mand
Krimi

Kvinde dømt: Lod kæreste dø i kuffert

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

Brøndbys op- og nedture

Fodboldspillere på en bane
Sport

FCN mister to nøglespillere

Iben Hjejle med en buket blomster
Nyheder

Iben Hjejle hædret med 50.000 kroner

Eddie Murphy og Martin Lawrence sammen
Kendte

Nu er deres børn forlovet

Trump på talerstol
Nyheder

Trump tordner: Helvede bryder løs hvis ikke gidsler i Gaza frigives

Morten Bødskov med en række erhvervsordførere bag sig
Nyheder

Skrotter "skatten fra helvede" med tilbagevirkende kraft

gallaklædt Rikke Gøransson på rød løber
Kendte

Hård graviditet: Tv-vært tog 40 kilo på

En bunke tusindkronesedler
Nyheder

Sedler til værdi af 18 milliarder indleveret på et år

Solariums blå lys
Nyheder

Alarmerende: Børn under 14 år går i solarium

Djokovic på tennisbanen
Sport

Djokovic og co. kommer til Danmark

Facade af retten i Glostrup
Krimi

Brødrepar sprænger strafferammen: Dømt for "usædvanligt veldrevet" narkoorganisation

Emil og Mikkel Beha ii et studie med havet i baggrunden
Kendte

Eventyret slutter: Kurs mod Danmarks kyster

danske håndboldspillere i kamp
Sport

Ekstra mentalt fokus skal holde Danmark fra fiasko

politibil
Krimi

Skolelærer dømt: Udsatte egne børn for vold i hjemmet

fodboldfan, der beder
Sport

Fiorentina-spiller ude af kunstig koma efter kollaps

bils kontakt til opladning
Nyheder

Elbiler overhaler

benzin- og dieselbiler

røg fra ildebrand
Krimi

Giftig røg breder sig:

Luk døre og vinduer

Nyheder

Vil købe Danmarks

største lufthavn

skilt med novo-logo
Nyheder

Investerer milliarder

i Danmark

kvinde
Kendte

Helle Thorning-Schmidt:

Kan score milliongevinst

kvinde
Nyheder

Verdensstjerne

kommer til Danmark

kirke
Nyheder

Henter vilde 125 millioner

kvinde
Kendte

Gravid Gertrud Højlund: 

Tak til lægevidenskaben

penge - mønter og sedler
Nyheder

Vi er blevet rigere

mand
Nyheder

Øger støtte til

Gaza og Vestbredden

cyklist
Nyheder

DMI: Find regntøjet frem

passager på yog station
Nyheder

DSB:

Rekordmange rejser i julen

to mænd
Nyheder

Biden benåder sin søn 

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgit Aaby:
- Jeg laver seriøst intet

et hold
Sport

Danmark sikrer EM-avancement

fødder under dyne
Sundhed

Sygdom i voldsom vækst:
Smitter som corona

to personer foran et maleri
Krimi

Tre sigtet: Hældte maling på 118 år gammelt maleri på museum

kvinde poserer
Kendte

Charlotte Bircow:

Single igen

mand står på scene
Kendte

Fransk-dansk

skuespiller er død

julegaver
Helt vildt

Otte tidlige julegaver:

Her blev lørdagens

lotto-millioner vundet 

et vw-logo
Nyheder

Tusindvis af VW-ansatte varsler strejke

folk på scene
Kongelige

Se videoen: Dronningetræf i Tivoli 

gade med mennesker
Nyheder

Pusher Street bliver

skøjtebane

batterier
Nyheder

Sådan skiller du dig

af med batterier

person står med slange
Helt vildt

Under køretur:

Kvinde opdager slange

snoet om sit ben

eltavle
Nyheder

Lavere elregning til

1,8 millioner danskere

batteri
Nyheder

Fejlsorterede batterier

sætter skraldebiler

i brand

politiskilt på bygning
Krimi

To ramt af skud

ved fest

en AI-skabt ældre dame
Krimi

Kunstig bedstemor snyder telefonsvindlere

publikum ved festival
Nyheder

Sejrende naboer vil
nu lukke stor festival

to kvinder
Kendte

Tv-vært siger op