Administration 

Ligheden i det danske sundhedsvæsen forsvinder

Danmarks første private skadestue åbner snart, og så kan man betale sig til hurtigere og bedre behandling af brækkede arme og ben. Det står nu klart, at adgangen til sundhedsvæsenet ikke længere er lige.

Folk med penge eller sundhedsforsikring kan slippe for ventetid og få bedre behandling på en privat skadestue. Alle andre må finde sig i timelang ventetid og uerfarne læger på offentlige skadestuer.

Det kunne lyde som et fjernt land eller en fiktiv fremtid, men sådan bliver det fra 1. august, hvor Danmarks første private skadestue slår dørene op på Frederiksberg ved København.

Den private skadestue er et bevis på, at det danske sundhedsvæsen bliver mere ulige, og at det går langt hurtigere end hidtil antaget. Sådan lyder analysen fra Martin Strandberg-Larsen, der forsker i sundhedssystemer ved Statens Institut for Folkesundhed.

Regeringen har hele tiden afvist, at det har negative konsekvenser, at snart en million danskere har sundhedsforsikringer, og at privathospitaler tilbyder flere og flere behandlinger. Med den kommende private skadestue må man erkende, at sundhedsvæsenet hurtigt bliver mere og mere ulige, vurderer Strandberg-Larsen.

Brækket arm: 2.400 kr.

Lige nu hamrer, maler og bygger håndværkere på livet løs i lokalerne på Frederiksberg, men om få måneder vil stedet være en splinterny skadestue, hvor man for 2.400 kroner kan få behandlet en brækket arm både hurtigere og bedre end i det offentlige. Det lover klinikchef Morten Hougaard. Og han har et indgående kendskab til, hvad der kan gøres bedre end på offentlige skadestuer, for han har selv arbejdet der som sygeplejerske.

»Her bliver ikke noget venteværelse, som man kender det fra det offentlige. Bare man siger ordet venteværelse er der jo nærmest allerede gået en time. Her kommer man ind i en lækker reception med en smilende sekretær, og man kommer højst til at vente i 20 minutter,« siger Morten Hougaard.

Mens patienten bliver behandlet, kan pårørende nyde en kop kaffe, se tv og gå på internettet via det trådløse netværk, som skadestuen stiller til rådighed.

»Men de pårørende kan også gå med ind sammen med patienten. Patienten kommer ind i et stort lokale, hvor man har en erfaren læge for sig selv, og der er plads til at have pårørerende med ind. I det offentlige bliver folk undersøgt bag forhæng i det samme rum. Der er ikke plads til, at pårørende kan komme med ind, og lægerne er ofte helt grønne og uerfarne,« siger Morten Houmann.

Det går stærkt

Hvis det viser sig, at patienten har brækket et ben eller en arm, ordner den private skadestue også det i et tilstødende operationsrum. Det sker samme dag, hvor man i det offentlige risikerer at vente i dagevis. Blodprøver får man svar på efter 20 minutter, mens det kan tage et helt døgn i det offentlige. Og er der behov for at blive skannet, så klarer den private skadestue også det med en kostbar MR-skanner.

Alt sammen mod betaling, forstås.

»Da jeg arbejdede på skadestuen ved Herlev Sygehus, oplevede jeg, hvordan patienterne måtte vente i timevis. Når jeg kom på arbejde klokken 15, fik jeg patienter ind, som havde siddet siden klokken 9 i et kaotisk venteværelse og set andre patienter med voldsomme skader. Sådan bliver det ikke her,« siger Morten Hougaard.

Skadestuen opfattes traditionelt som indgrebet af, hvad der er offentligt og lige adgang til. Blandt dem, der indtil nu har kendt til projektet, har Morten Hougaard fået både positive skulderklap og vrede reaktioner over, at det skaber større skel mellem rig og fattig.

»Men hvis folk har gjort karriere og tjent penge – hvorfor skulle de ikke have lov til at bestemme, at de bruger dem på sådan noget som det her. Det er klart, at det ikke er alle, der har penge til at komme her, men så er der stadig det offentlige, og vi forringer ikke det offentlige på nogen måde ved at gøre det her,« siger Morten Hougaard.

Ligheden er væk

Så enkelt er det bestemt ikke, vurderer eksperten Martin Strandberg-Larsen fra Statens Institut for Folkesundhed . Han forsker i netop forholdet mellem det offentlige og det private sundhedsvæsen og oplever en tendens til, at mange nedtoner, at det danske sundhedsvæsen hastigt bliver mere ulige.

»Balancen bliver hele tiden rykket, så nogle får bedre adgang til sundhedsvæsenet end andre. I sundhedsloven står, at der skal være let og lige adgang til sundhedsvæsenet, men det bevæger vi os hurtigt væk fra nu,« siger Martin Strandberg-Larsen.

»Man må sige åbent, at det her skaber også større ulighed. Så kan man mene, at det er positivt eller negativt, men man må forholde sig til, at det er sådan. Så kan man enten beslutte, at man accepterer større ulighed og ændrer sundhedsloven – eller man må betale for, at alle får samme vilkår og bruge de penge, det vil koste,« siger Martin Strandberg-Larsen.

Konsekvensen af, at nogle kan betale sig til bedre behandling, kan blive, at befolkningen mister tilliden til det skattefinansierede sundhedssystem, vuderer Strandberg-Larsen.

Farefuld udvikling

»Når de ressourcestærke oplever, at de kan betale sig til bedre og hurtigere behandling i det private, er det ikke sikkert, at de også har lyst til at betale til det offentlige sundhedsvæsen, som de andre bruger. Det er helt klart en fare ved den udvikling, vi er inde i,« siger Martin Strandberg-Larsen.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er mere forsigtig i sin vurdering.

»Det er klar, at det giver en mindre lige adgang. Men sådan er det også med for eksempel den private vagtlæge. Jeg stiller mig tvivlende over for, om sådan en skadestue kan løbe rundt,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Flere politiske partier på Christiansborg er dybt foruroligede over nyheden om den kommende private skadestue.

»Når mennesker kommer til skade, skal de have den samme gode behandling. Det her er en overordentlig faretruende udvikling. De private tiltag, vi hidtil har set, har bevæget sig i periferien af sundhedsvæsnet, men her har vi et klart eksempel på noget, der er et eklatant brud med ligheden. Med det her kan der ikke længere stå let og lige adgang i sundhedsloven,« siger SF s sundhedsordfører, Karl H. Bornhøft.

Imod ulighed

Enhedslisten mener, at den kommende private skadestue viser, at

»Det er skandaløst, at vi er kommet dertil, at man kan tjene penge på priave skadestuer. Man har ikke sikret, at der er et niveau på de offentlige skadestuer, så man føler sig tryg ved det. Hvorfor skal man betale en høj skat for et sundhedsvæsen, som ikke kan hjælpe på det, man har brug for. Det offentlige sundhedsvæsen bliver for de få, der ikke har råd til at betale for den gode og hurtige behandling i det private,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Per Clausen.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, kalder det bekymrende, at de offentlige skadestuer ikke kan stå mål med et privat tilbud.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) erklærer sig for modstander af øget ulighed, men ser også andre perspektiver i private skadestuer.

»Hvis det her betyder, at den lige adgang til sundhedsvæsenet skrider, så vil jeg understrege, at det ikke er det, vi ønsker. Men det her må også få regionerne til at tænke over, om de gør det godt nok på det her område. Vi har før set, at private alternativer øger effektiviteten i det offentlige,« siger Jakob Axel Nielsen.

badehotellet
Film og TV

Badehotellet:

Kom med bag kulisserne

mundbind
Nyheder

Mand dræber to:

Skænderi om mundbind

Krimi

Politi: Skudepisoder er forbundet

corona brostrøm
Nyheder

Søren Brostrøm:

Man bør overveje at lukke nattelivet

Mette Frederiksen ser eftertænksom ud med den ene hånd under sin kind
Nyheder

Statsminister:

Vi overvejer flere tiltag

Magnus Heunicke med alvorlig mine
Corona

Heunicke er smittet

En meget flot stue bagved er en kæmpe reol fyldt med LP'er.
Kendte

Millioner i vente: 

Sanger sælger sin

penthouselejlighed

Portræt billede af den savnede mand.
Krimi

Peter er stadig forsvundet:

Her er politiets plan

En bil i et ørkenlignende landskab
Biler

7-sæders familiebil

til 185.000 kr.

En betjent står og snakker ind i en bil fra passagerdøren
Krimi

Betjente bedt om at

holde igen med sigtelser

En lommeregner og en kuglepen
Nyheder

Regnskabets time:

mange milliarder har

pandemien kostet statskassen

En finger på en mobil telefon
Nyheder

Efterretningstjeneste kan

ikke genskabe sms'er

Nærbillede af en alvorlig Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard: Jeg

blev misbrugt som barn

En mand dufter til en kop kaffe
Corona

Sådan kan patienter få

duft- og smagssans tilbage

En politibil i fuld fart
Krimi

To mænd ramt

af skud i Herlev

En mobiltelefon i zoom appen
Nyheder

Video: Direktør fyrer

900 ansatte

på Zoom-opkald 

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Corona

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned

glas med juice
Nyheder

Advarsel: Giftstof fundet i dansk æblemost

sofie gråbøl poserer
Kendte

Sofie Gråbøl: Det er

svært at være menneske

metroen
Nyheder

Metroen brød sammen - passagerer fanget midt i myldretiden

retten i holstebro set udefra
Krimi

Fængsel til psykolog:

Seksuelt overgreb

på 15-årig pige