Legoland i opråb til minister: "Vi taber det hele på gulvet"
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har fået både Regionsrådet i Region Syddanmark og en række store turismeaktører, som Legoland og Lalandia, på nakken efter regeringen er kommet med anbefalinger til en centralisering af turismeindsatsen i Danmark. Foto: Claus Fisker og Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix (arkiv)
Det er ikke erhvervsfremme at centralisere, mener 37 store turismeaktører i Region Syddanmark. Centraliseringen kan koste arbejdspladser, siger de i et brev til Brian Mikkelsen (K).

Som en reaktion på at regeringen er kommet med en række anbefalinger til en reform af erhvervsfremmesystemet, har Legoland sammen med 36 andre virksomheder i Region Syddanmark sendt et brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), hvor de blandt andet er bekymret for, at anbefalingerne kan koste arbejdspladser.

- Vi er bange for, at markedsføringstrykket falder for Region Syddanmark. Det vil i sidste ende betyde, at færre får øjnene op for at besøge os som turistområde, og i sidste ende betyder det så, at der bliver skabt færre jobs i turismebranchen, siger Christian Woller, administrerende direktør i Legoland, til JydskeVestkysten.

Regeringen vil centralisere den offentlige turismeindsats, men her påviser de 37 virksomheder, at samarbejdet i regionen, der dækker Fyn og det sydlige Jylland, siden 2013 har givet en vækst i antallet af udenlandske overnatninger på knap 26 procent - "den højeste vækst af alle regioner", står der i brevet.

"Centraliseres administration af midler og betjeningen af den nationale bestyrelse i staten, der slet ikke har kendskab til de lokale og regionale forhold - så taber vi det hele på gulvet", står der videre i brevet.

Brevet er underskrevet af Christian Woller og hans kollega hos Landia, Jan Harrit. Alle 37 virksomheder er medlem af FORMARS (Foreningen til Markedsføring af ferieturismen i Sydadanmark), og her er de store attraktioner som Legoland, Lalandia, Egeskov Slot, Givskud Zoo og Ribe Vikingecenter lokomotiver for 500 andre små aktører inden for turismeområdet i regionen.

- Vi er bange for, at der ikke vil være lige så meget turismemarkedsføring af vores region, som der er nu. Og vi er bange for, at vi mister indflydelse med den markedsføring, der så er, siger Christian Woller til avisen.

Alle partier i Regionsrådet i Region Syddanmark har taget afstand fra regeringens anbefalinger - undtagen erhvervsministerens eget parti: Konservative.

Senest har Stephanie Lose (V) som formand for Danske Regioner henvendt sig til EU for at få svar på, om reglerne bliver brudt, hvis Folketinget beslutter at centralisere midler fra EU hos staten, skriver JydskeVestkysten.