Hvordan går det med at finde arbejde? Det spørgsmål kan være trættende, når man er arbejdsløs. Og i hovedstadsområdet har mere end hver tredje ledige prøvet at droppe et socialt arrangement, fordi de ikke orker at blive konfronteret med deres arbejdsløshed.
Det fremgår af en ny rundspørge blandt 515 ledige, som a-kassen Min A-kasse står bag. Her svarer 75 procent af de adspurgte ledige i hovedstadsområdet desuden, at de har følt mindreværd på grund af ledighed, mens 58 procent svarer, at de føler sig set ned på.
"Hvorfor har du ikke fået arbejde?"
Katrine Arnfred fra København er en af de ledige, der flere gange har droppet sammenkomster med venner og familie. Hun gik arbejdsløs i fem år, fra hun blev færdiguddannet i 2010.
- Der var bare perioder, hvor jeg tænkte, det magter jeg simpelthen ikke. Jeg magter simpelthen ikke at skulle sidde en gang til og redegøre for, hvorfor jeg ikke har fået et arbejde, eller hvor svært det er at få et arbejde.
I dag har Katrine Arnfred været i arbejde i lidt over et halvt år. Det har givet hende en bedre livskvalitet, for som arbejdsløs skammede hun sig ofte:
- Jeg skammede mig enormt meget. Det er jo også hårdt for ens faglige selvtillid og ens menneskelige selvværd at være arbejdsløs.
Samfundets syn på ledige gør det værre
En af grundene til, at ledige vælger sociale sammenkomster fra, er samfundets syn på arbejdsløshed, lyder det fra formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen:
- Vi taler meget om at de ledige skal presses ud på arbejdsmarkedet. Alle dem der kan bidrage, skal bidrage. Men det forudsætter, at der er rigtig mange ledige der kan arbejde, men ikke vil arbejde. Og det er ikke virkeligheden derude.
Hun opfordrer de ledige til at overvinde deres sociale frygt:
- Det er godt og sundt og at komme ud og snakke med mennesker, som man føler sig knyttet til og holder af. Og jeg tror de fleste vil blive overrasket over den støtte, de kan få.
På landsplan svarer 31 procent af de ledige ja til, at de en eller flere gange har undgået sociale arrangementer for at undgå at blive konfronteret med deres arbejdsløshed. Desuden svarer 71 procent, at de føler mindreværd på grund af deres arbejdsløshed, mens 57 svarer, at de føler sig set ned på.