Landsret siger god for fængsling af russer
Dommerne i Østre Landsret kan ikke se nogen god grund til at løslade russisk statsborger, som Rusland har efterlyst. Foto: Rune Øgendahl, Ritzau/ritzau/Free
43-årig russisk statsborger siger, at myndighederne har konstrueret sag imod ham, da han afviste at spionere.

Østre Landsret afviser at løslade en russisk statsborger, som er blevet frihedsberøvet, fordi Rusland kræver ham udleveret.

Det oplyser mandens advokat, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, fredag eftermiddag.

Den 33-årige blev anholdt af dansk politi under en mellemlanding i lufthavnen i Kastrup 21. november, og dagen efter besluttede en dommer i Københavns Byret at fængsle ham.

Det er denne kendelse, som tre dommere i landsretten har godkendt.

Rusland mistænker Alexander Panesj for bestikkelse og for at hjælpe en kriminel, og derfor er han efterlyst internationalt.

Selv har han derimod forklaret, at mistanken er konstrueret af de russiske myndigheder. I virkeligheden vil Rusland hævne sig på ham, fordi han har afvist at spionere mod den fremtrædende oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, har han sagt.

Den danske anklagemyndighed har anmodet de russiske myndighederne om en egentlig udleveringsbegæring. Når den er modtaget, vil Rigsadvokaten vurdere, om der kan ske udlevering til Rusland.

Alle betingelser i den danske lovgivning skal være opfyldt, før en udlevering kan finde sted, har chefkonsulent Henriette V. Norring tidligere udtalt i en pressemeddelelse.

- Vi overvejer situationen, siger advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja fredag efter landsrettens kendelse.

Fængslingen udløber 19. december.

/ritzau/