Landdistrikter: Skidt signal at institut bliver i København

Regeringen kan ikke længere samle et flertal for udflytningen af Diis fra København til Aarhus, efter Socialdemokraterne tirsdag har stemt imod forslaget. (Foto: Foto: Johan Wessman, News Øresund/Free)

Djøf finder udflytninger fornuftige, men ser samtidig mening i at lade Diis forblive i København.

Vil man ikke flytte Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) ud af København, må man flytte en anden institution ud af byen. Sådan lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd som reaktion på, at der ikke er politisk flertal bag udflytningen af Diis.

Formanden Steffen Damsgaard mener selv, at Diis ville have fungeret fint i Aarhus, og synes derfor, at Folketinget sender et skidt signal.

- Vi vil foreslå, at man finder en alternativ statslig institution, som kan udflyttes, så den overordnede målsætning med at få udflyttet statslige arbejdspladser ikke bliver i mindre omfang, siger formanden.

Regeringen har kunnet flytte omkring 4000 statslige arbejdspladser uden at ændre loven, men udflytningen af Diis kræver en lovændring, fordi instituttet er en uafhængig, selvejende institution.

Den ændring er der dog ikke et flertal for, efter Socialdemokraterne tirsdag har stemt imod forslaget. Liberal Alliance er også imod forslaget om udflytningen, og dermed kan regeringen ikke tælle til 90 mandater.

I forbundet Djøf har man ligesom i Landdistrikternes Fællesråd været meget positive over for at flytte arbejdspladser ud af København.

Men lige i tilfældet med Diis, finder formand Sarah Vergo det fornuftigt, at man nu reagerer på de analytiske betragtninger, der har været kritiske over for en udflytning.

- Det er en udmærket ting, at man forholder sig til, om det er fornuftigt at udflytte arbejdspladserne til den anden ende af landet. At man faktisk siger, måske giver det ikke mening at flytte den her arbejdsplads, siger hun.

Ifølge hende burde samme grundige overvejelser lægge til grund for udflytningen af andre statslige arbejdsplader.

Flytningen af instituttet med 88 stillinger er en del af udflytningen af knap 4000 statslige arbejdspladser, som regeringen præsenterede i oktober sidste år. Udflytningen af instituttet kræver modsat de andre en lovændring og dermed et flertal i Folketinget.

/ritzau/