Engang var det tabubelagt at være psykisk syg. Men nu om dage er der nærmest gået prestige i at have en psykisk diagnose, så man kan få en sygemelding eller på anden måde opnå særbehandling.
Det er den kontante besked i et debatindlæg i Jyllands-Posten fra Marianne Mørk Mathiesen, som er praktiserende læge og medlem af Region Syddanmark for Liberal Alliance.
- Tidligere var det gamle ensomme koner, der fyldte lægernes venteværelse, nu er det privilegerede unge mennesker, som kommer sammen med deres omsorgsfulde mor med krav om sygemelding pga. depression eller angst. Smides tudekortet, har lægen meget svært ved at afvise deres krav, skriver hun blandt andet.
Nemt at råbe mobning, hvis man ikke kan lide chefen
Ungdommen har altid været en svær tid, men tidligere anså man mistrivsel i puberteten som normalt, og anorektiske slankekure blev i Twiggy-tiden blot betragtet som et modelune. Det er også normalt at være psykisk påvirket efter en fødsel, uden det skal kaldes en fødselsdepression. Derfor skal vi stoppe med at jagte diagnoser, mener hun.
- Curlingbørn kan have problemer med at tilpasse sig arbejdspladser, da de er vant til at blive forgudet eller nyder specielle privilegier. Kan de ikke lide chefen eller arbejdspladsen, så er det nemt at kalde det dårligt arbejdsmiljø eller mobning, skriver lægen videre i debatindlægget.
I de fleste tilfælde drejer det sig bare om forkælede unge mennesker, som ikke har lært følelsesmæssig robusthed, men der er dog også mennesker, som virkelig er psykisk syge, tilføjer hun.
"Da jeg var barn, skulle vi gå 45 kilometer gennem sne..."
Debatindlægget får en blandet modtagelse blandt debattørerne på jp.dk.
Mens nogle giver den liberale læge ret i, at stress i dag er blevet et modefænomen, pointerer andre, at psykisk sygdom stadig er tabubelagt - og at holdninger som dem, lægen giver udtryk for, ikke gør det bedre.
Andre peger på, at ældre mennesker altid skal gøre opmærksom på, at alt var meget hårdere, og alle var meget mere hårdføre i gamle dage, hvor man skulle gå 45 kilometer til skole i to meter dyb sne. Faktisk er det et sundhedstegn, at unge mennesker i dag søger hjælp, hvis de har det dårligt, pointerer en debattør. Og tidligere generationers "tag-dig-sammen"-kultur medførte mange ulykkelige skæbner og problemer.
Og andre igen tror, at danskernes øgede psykiske sårbarhed skyldes, at vores hverdag og arbejde er blevet mindre fysisk anstrengende, men mere psykisk hårdt.
Endelig er der også debattører, som gør opmærksom på, at lægen er med i Liberal Alliance, og derfor har sin egen politiske agenda.