Administration 

Læs Harald Børstings 1. maj-tale her

1. maj i Fælledparken. LO-formand Harald Børsting.

Jeg var ung i 70'erne.

Jeg er klar over, at mange af jer ikke en gang var født dengang!

Men heldigvis kan jeg da spotte en enkelt eller to, som kan huske den tid!

70'erne. Det årti, hvor oprør og frihedstrang blev bøjet i neon. Hvor rødstrømperne blev dannet. Christiania blev grundlagt. Røde Mor og Gasolin fyrede gennem højttalerne. Og man sværgede enten til at være flipper eller disker.

Det var i 70'erne, jeg som ung knægt trådte mine første spæde skridt på arbejdsmarkedet, og blev aktiv i fagbevægelsen. Men alt var ikke kun fryd og gammen.

70'erne bar også en mørkere side med sig. Oliekrisen kom, efterfulgt af en tårnhøj inflation. Der blev indført bilfrie søndage. Benzinpriserne eksploderede. Det samme gjorde ungdomsarbejdsløsheden.

Pludselig stod de unge i kø foran arbejdsformidlingen for at få arbejde.

Køen blev længere og længere, og udviklingen toppede først i 1983, hvor 16 pct. at de unge var arbejdsløse! I dag er 13 pct. af de unge mellem 15-29 år arbejdsløse! Vi nærmer os tidligere tiders kritiske tilstand. Det gør mig bekymret.

Bekymret for at vi taber en hel generation på gulvet. Bekymret for de unges fremtid på arbejdsmarkedet. Og bekymret for det danske velfærdssamfund, som i høj grad har brug for Danmarks eneste råstof i fremtiden. De unge.

Konsekvensen af ungdomsarbejdsløsheden i 70'erne og 80'erne kan stadig ses. Mange af de, som aldrig blev en del af vores arbejdsmarked, er i dag på offentlig forsørgelse. Tabt af samfundet. Det må ikke ske igen!

De unge har brug for os. De har brug for en håndsrækning og en åben dør til fællesskabet. Vi har ikke været gode nok til at hjælpe dem i arbejde. Eller i uddannelse. Vi har ikke stillet de nødvendige redskaber til rådighed, så de unge kan få et ordentligt fodfæste på arbejdsmarkedet og i fællesskabet.

Vi har i stedet overladt dem til et uddannelsessystem, som ikke sikrer, at de kan gennemføre. Vi har overladt dem til et aktiveringssystem, som ikke er gearet til at få dem i arbejde. Vi har ladet de unge sejle i deres egen sø.

Det er det, som bekymrer mig mest. Vi skal skabe de rammer, som giver dem en uddannelse og en billet ind på arbejdsmarkedet. Det gør vi ved at udstede en garanti til de unge. En garanti for at de kan gennemføre deres uddannelse.

Det betyder, at vi skal skabe flere praktikpladser i samarbejde med regering og arbejdsgiverne. Og her mener jeg både de private arbejdsgivere og de offentlige.

Det gør vi ved at sikre et løft til vores erhvervsuddannelser, som kan få flere unge til at tage en faglig uddannelse. Det skal gøres ved at afsætte flere midler til området. Og det gør vi ved at sætte mere fokus på jobrotation i den private sektor. For når vi trækker de erfarne ud for en stund, giver det de unge muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Ud over ungdomsarbejdsløshed er der et andet emne, jeg er stærkt optaget af: Social dumping.

Det faktum, at udenlandsk arbejdskraft strømmer til Danmark og underminerer vores danske overenskomster.

Da jeg åbnede avisen i går, kunne jeg konstatere, at jeg ikke er den eneste, som finder det vigtigt! Dansk Folkeparti er skam også kommet på banen med en ny annonce-kampagne.

DF har endda været så venlige at bruge mig som frontfigur i annoncen!

Jeg er ikke helt tilfreds med karikatur-tegningen, som jeg synes mest af alt ligner Søren Espersen.

Jeg bliver i annoncen spurgt, hvorfor jeg, som den EU-lakaj jeg er, ikke løfter en finger for de danske lønmodtagere, som presses af billig østeuropæisk arbejdskraft. Hvorfor svigter du dine medlemmer, Harald Børsting, spørger Dansk Folkeparti i overskriften.

Jeg svigter skam ikke! Den danske LO-fagbevægelse svigter ikke!

Vi har kæmpet i mange år! Vi har brugt millioner af kroner på at bekæmpe social dumping. Vi har udført utallige blokader og sikret de udenlandske arbejdere bedre vilkår. Også dengang DF var lakaj for den borgerlige regering.

Dengang det var DF, der svigtede de danske lønmodtagere - gang på gang! Dengang DF og den borgerlige regering lod problemet med social dumping vokse og vokse.

Man skal passe på med at kaste med sten, hvis man selv bor i et glashus!

Det burde Pia Kjærsgaard og DF huske på, før de skyder os ting i skoene, som ikke kunne være længere væk fra virkeligheden!

Du kan selv stoppe snik-snakken, Pia, og komme i sving! Der skal også politiske løsninger på bordet og her kunne det være klædeligt, hvis DF stod klar til at være en del af løsningen!

Venner.

Vi skal have styr på tilgangen af udenlandsk arbejdskraft. Ungarere, polakker og baltere strømmer hertil i tusindvis. De søger lykken på vores arbejdsmarked. Og de er villige til at gå langt. Så langt, at de vil arbejde til en løn, langt under de danske.

Vi risikerer at stå med en ny underklasse af fattige, der er i beskæftigelse. Det vi kalder working poors. Det skal vi bekæmpe. For alles skyld. Også for dem der kommer hertil!

Den udenlandske arbejdskraft er velkommen i Danmark. Men det skal ske på danske løn- og arbejdsvilkår. Desværre ser vi alt for tit, at reglerne ikke overholdes. Det vil vi ikke finde os i! Men det er ikke rimeligt, at fagbevægelsen skal tage hele slæbet alene. Regering, folketing og arbejdsgivere skal også tage deres del.

Vi skal kræve, at arbejdsgiverne sikrer, at reglerne overholdes og at deres underleverandører overholder reglerne. Vi vil ikke finde os i krumspring med vikarbureauer eller andet.

Vi skal kræve, at der afsættes nok ressourcer til arbejdstilsynet, så de kan sikre et ordentligt arbejdsmiljø. Og flere ressourcer til Skat, så vi kan sikre, at virksomhederne og arbejderne betaler skat og moms.

Til sidst skal der sikres flere ressourcer til politiet, så de kan sikre, at illegal arbejdskraft ikke opholder sig i Danmark. Social dumping er en udfordring, som skal løses af både fagbevægelse, arbejdsgivere, regering og folketing.

Vi skal forpligte hinanden på, at vi vil værne om den danske model. For den er og vil altid være det bedste boldværk mod løntrykkeri!

Vi står med en unik mulighed for at gøre noget ved ungdomsarbejdsløshed og social dumping. Vi går nemlig en særlig tid i møde. En tid præget af stærke og vigtige forhandlinger for Danmark. Trepartsforhandlinger.

En tid, hvor vi må indstille os på at indgå det, jeg kalder en samfundsoverenskomst. En samfundsoverenskomst, hvor vi forpligter hinanden til at løfte i flok. Hvor vi står sammen om den vision, som skal bringe Danmark stærkt og sikkert ind i fremtiden.

Vi skal sikrer arbejde til alle, vi skal sikre vores velfærd, og sikre at de, som står uden for arbejdsmarkedet, får en værdig behandling og bliver en aktiv del af samfundet og fællesskabet.

Det er nu, vi skal forny overenskomsten mellem

* danskerne og magthaverne,

* lønmodtagerne og arbejdsgiverne,

* de ældre generationer og de yngre,

* dem på toppen af arbejdsmarkedet,

* og dem i kanten.

Kampen mod ungdomsarbejdsløshed og social dumping skal også tages politisk. Derfor er de et varmt emne til de kommende trepartsforhandlinger. Trepartsforhandlingerne er en unik historisk mulighed for sammen at skabe en positiv samfundsudvikling.

Vi er parate til at løfte og styrke fællesskabet. Vi er en ansvarlig aktør, som kæmper for et samfund med plads til alle. Og vi er talerør for tusindvis af danske lønmodtagere, som vi kæmper for gennem vores politiske indflydelse.

Og vores politiske indflydelse vil også gøre sig gældende ved de kommende trepartsforhandlinger. LO-fagbevægelsens mål er en bred og bæredygtig aftale. Vi skal rette et stærkt fokus på at løfte lønmodtagernes uddannelses- og kompetenceniveau.

Vi skal iværksætte et opgør med den stigende langtidsledighed og se nærmere på, hvordan den fremtidige beskæftigelsesindsats skal skrues sammen. Vi skal skabe en tryghedsreform og strategi for den offentlige sektor.

Sidst, men ikke mindst, skal vi styrke den danske model og bekæmpe social dumping.

Men ... For at få råd, er vi nødt til at bidrage hver især. Det er ikke KUN LO's medlemmer, som skal bidrage. Det skal alle! Den borgerlige regering nød godt af at tørre regningen af på lønmodtagerne, mens de selv holdt hånden over bankerne, de rige og virksomhederne.

Den tid er forbi! Nu er vi alle nødt til at bidrage!

Kære venner.

Vi skal i dag glæde os over en ny tid, og et nyt fundament at stå på.

Både for LO-fagbevægelsen - men så sandelig også for de medlemmer, vi repræsenterer! En ny tid efter 10 år med en borgerlig regering!

Vi har fået en rød regering, som vægter lønmodtagerrettigheder højt.

Vi har fået en regering, som har valgt arbejdsvejen og reformvejen.

Og vi har fået en regering, som ønsker at indgå i forhandlinger med fagbevægelsen om, hvordan fremtidens Danmark skal se ud.

Kære venner.

Lad os kæmpe for arbejde til alle. Lad os kæmpe for at bevare vores velfærdsydelser. Lad os kæmpe for de, som står på kanten af samfundet, og de, som står uden for vores arbejdsmarked.

Lad os kæmpe for hinanden og med hinanden for et mere retfærdigt samfund. Lad os huske denne 1. maj som startskuddet til vores fælles samfundsoverenskomst. En samfundsoverenskomst, hvor vi forpligtede hinanden til at løfte i flok.

Fortsat god 1. maj!

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Herstedvester Fængsel set udefra igennem hegnet
Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død