LA-profil revser offentligt ansatte: Velfærden bliver ikke bedre af, at I får mere i løn
Liberal Alliances Henrik Dahl. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Det er en myte, at den offentlige velfærd bliver bedre, hvis de offentligt ansatte får mere i lønposen, mener Henrik Dahl (LA).

Debatten om de dramatiske overenskomstforhandlinger fortsætter med uformindsket styrke. Særligt er det rimeligheden i lønstigningerne til de offentligt ansatte på 8,1 procent, der optager særligt borgerlige politikere og arbejdsgiverorganisationer.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har meldt ud, at de synes, det er en dyr overenskomst, hvor lønsummen til de offentligt ansatte stiger med 27 milliarder kroner, når overenskomsten er fuldt implementeret.

Nu melder Liberal Alliances Henrik Dahl sig i koret af kritikere. Han mener, at lønudgifterne til de offentligt ansatte er løbet løbsk, og han tvivler på, at de kan tales til fornuft.

Det giver han udtryk for i dagens Berlingske.

- Der er en myte om, at den offentlige velfærd bliver bedre, hvis de offentligt ansatte får mere i løn, men det gør den ikke. Der er ikke én normering, der bliver bedre af, at offentligt ansatte får mere i løn. Det har ingen indflydelse på, om nedslidte apparater bliver fornyet, eller at nedslidte bygninger bliver moderne igen, siger han til Berlingske.

Henrik Dahl mener, at de offentligt ansatte overvurderer deres betydning for samfundet.

- Men der har spredt sig en ideologi, som jeg kalder offentligsektorismen, og den er drevet af nogle myter, der ikke har noget hold i virkeligheden. Den første handler om, at de offentligt ansatte tror, at det, der er godt for dem, er godt for samfundet, uddyber han.

Ved OK18-forhandlingerne lykkedes det de 750.000 offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne at forhandle en lønramme hjem med lønstigninger på 8,1 procent over næste tre år.

DA har som nævnt også udtrykt utilfredshed med lønstigningerne, som, de mener, kan skade konkurrenceevnen.

- Den aftalte lønstigning på 8,1 procent over tre år er markant højere end lønstigningen i de private overenskomster. Det risikerer på sigt at være med til at udhule den danske konkurrenceevne med tab af vækst og danske arbejdspladser, har DA-direktør Jacob Holbraad udtalt i en pressemeddelelse.