I Aalborg har 1205 kontanthjælpsmodtagere fået et varslingsbrev om, at de risikerer at miste retten til fuld kontanthjælp, fordi de ikke lever op til den såkaldte 225-timers regel.
Men i den væsentligt mindre Næstved Kommune er det 1654 personer, som har modtaget et varslingsbrev.
Dermed er der store udsving mellem, hvor mange borgere der varsles i landets kommuner. Det viser et svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Udvalget for Landdistrikter og Øer.
Beskæftigelsesministeren vil nu sørge for, at kommunerne får tilsendt oversigten, så de kan undersøge, om de ligger, som de skal.
- Vi ved ikke, om der er noget problem. Men da vi kan se, at der er en vis variation, så gør vi nu kommunerne opmærksom på det, siger Jørn Neergaard Larsen.
Beskæftigelseskravet på 225 timer betyder, at kontanthjælpen bliver sat ned, hvis en kontanthjælpsmodtager ikke har haft mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde inden for de seneste 12 kalendermåneder.
Både gifte og enlige er omfattet af reglen. Ægtepar på kontanthjælp vil blive ramt hårdest, idet de vil miste den ene kontanthjælp, hvis begge parter ikke lever op til reglen om 225 timers arbejde.
Reglen gælder dog ikke for personer, som er syge eller på anden måde uarbejdsdygtige.
I alt er der sendt varslingsbreve til omkring 50.000 personer. Men regeringen venter fortsat, at det vil være omkring 9000 såkaldte helårspersoner, som bliver ramt af reglen.
En del af de, der har modtaget varslingsbreve, vil nemlig vise sig at være personer, der endnu ikke er blevet registreret som uarbejdsdygtige. Andre vil gå fri, fordi de når at arbejde de nødvendige 113 timer inden 1. oktober.
Men for resten er budskabet klart:
- Hele tænkningen i vores beskæftigelsespolitik i dag er bygget op på, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet med den arbejdsevne, man har.
- Og hvis man ser på, hvor mange timer man skal arbejde om ugen for at være fri af 225-timers reglen, er det meget, meget få timer. Man kan arbejde syv timer om ugen eller have taget et sammenhængende vikariat i seks uger, siger Jørn Neergaard Larsen.
Findes de job med få timer om ugen eller korte vikariater?
- Ja. Det, som præger pressen mest i denne tid, er mangel på arbejdskraft. Og vi er stadig i den situation, at den beskæftigelsesvækst, vi har i Danmark, afdækkes for næsten 40 procents vedkommende af udenlandsk arbejdskraft.
- Også udenlandsk arbejdskraft, der arbejder på deltid i Danmark, siger beskæftigelsesministeren.
/ritzau/