Kommune vil undersøge arbejdsløse Kims politiske aktivitet
Kim Madsen er formand for ”Jobcentrets Ofre’. Foto: Avisen.dk
Medlem af borgerrepræsentationen for Enhedslisten vil nu stille spørgmål til kommunen i sagen.

"Følgende ting ønsket belyses nærmere: En nærmere beskrivelse af Kims aktuelle fritidsinteresser. Hvor meget tid bruger Kim på fx ”Jobcentrets Ofre” og eventuelt andre fritidsaktiviteter?"

Sådan skriver Jobcenter Lærkevej i arbejdsløse Kim Madsens sagsakter, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kim Madsen er formand for ”Jobcentrets Ofre’, hvor 8.733 medlemmer kan dele beretninger fra deres møde med jobcentret, rådgive hinanden om sagsbehandling og mobilisere aktivistiske demonstrationer foran Jobcentrene.

Og ifølge Kim Madsen er sagsbehandlernes pludselige interesse for hans aktivitet i gruppen et udtryk for, at de prøver at lukke munden på hans kritik.

- Jeg er rystet i min grundvold og rasende over det her. Jeg tror ganske enkelt, det er fordi jeg har fat i den lange ende. Jeg har styr på lovgivningen, og jeg går ind og angriber hvert et komma kommunen sætter forkert. Det er nok derfor, de er ude efter mig og har registreret min politiske aktivitet, siger Kim Madsen.

Frygter for andre medlemmer

Kim Madsen er netop blevet færdig med sin syv måneders arbejdsprøvning, men nu har kommunen besluttet, at han skal arbejdsprøves i yderligere seks måneder.

Det er sideløbende med det, at de i sagsakterne skriver, at "Jobcenteret skal fremskaffe mere dokumentation/oplysninger til sagen som led i afklaringen og beskrivelsen af Kims daglige funktionsniveau og helbred”.

Da Avisen.dk spørger ham, om ikke det er fair nok, at kommunen vil finde ud af, om hans politiske aktivitet har betydning for helbredet, afviser han:

- Vi har kun afholdt fire demonstrationer på et år, som jeg har deltaget i. Når man alligevel ligger ned hele tiden og ikke kan bevæge sig på grund af smerter, så kan man lige så godt læse op på paragrafferne og forsøge at hjælpe andre mennesker. Jeg ville blive mentalt død, hvis jeg ikke havde noget at beskæftige mig med, siger Kim Madsen.

Han frygter nu, at de andre medlemmer i Jobcentrets Ofre også vil blive registreret for deres politiske aktivitet.

Jobcentret skal ikke være en politistat

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation og beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, Ulrik Kohl, er bekymret over jobcenterets inddragelse af Kim Madsens politiske aktiviteter i sagsakterne.

- Jobcentret skal ikke udvikle sig til en politistat. Kommunen skylder Kim Madsen en forklaring på, om man ulovligt har registreret hans politiske aktivitet, siger Ulrik Kohl.

Han understreger, at der aldrig må opstå en situation, hvor en borger er i tvivl om, hvorvidt han kan bruge sine grundlæggende frihedsrettigheder til at sige sin mening uden at frygte et bagholdsangreb.

- Vi har nogle frihedsrettigheder, som handler om, at man skal kunne sige sin mening frit og kritisere magthavere, og det skal ikke have konsekvenser for, hvordan ens sag bliver behandlet i jobcenteret, siger Ulrik Kohl.

Han har nu kontaktet Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen for at få svar på, hvordan kommunen har indsamlet oplysningen om Kim Madsens politiske aktivitet, samt hvordan hans aktivitet vil kunne påvirke hans sag.

Københavns Kommune afviser at have forsøgt at lukke munden på Kim Madsen, der er formand for ’Jobcentrets Ofre’. Læs hele kommunens svar her.