Knap halvdelen af danskerne går stille med deres politiske holdninger på jobbet. Det viser en undersøgelse, som analyse Danmark har foretaget for Avisen.dk blandt 1.220 danskere i job.
Tendensen overrasker ikke valgforsker Johannes Andersen.
- Folketingsvalget er jo en hemmelig afstemning, hvor vi sætter kryds bag et forhæng og smider sedlen i en stemmeurne. Mange betragter deres politiske tilhørsforhold som noget privat, og bryder sig ikke om at skilte med det foran kolleger, siger professoren fra Aalborg Universitet.
Politiske ildsjæle kan sagtens være stille
46 procent fortæller åbent kollegerne om deres stemme. 21 procent afslører kun de politiske sympatier over for få tætte kolleger, mens 28 holder stemmekortet helt tæt til kroppen.
Men ifølge Johannes Andersen er manglende åbenhed ikke ensbetydende med manglende politisk interesse.
- Det kan sagtens være folk, som er meget interesseret i politik, som vælger at holde kortene tæt på kroppen. Mange bryder sig ikke om at blive sat i bås, særligt ikke hvis man stemmer på et parti, der i den givne sammenhæng er ekstremt, siger han.
Er du åben omkring, hvor du sætter dit kryds til det kommende folketingsvalg over for kollegerne på din arbejdsplads?
- Ja, over for få tætte kolleger - 21 pct.
- Ja, over for alle - 46 pct.
- Nej - 28 pct.
- Ved ikke - 4 pct.
I hvilken grad er politik og politisk tilhørsforhold tabu på din arbejdsplads?
- I høj grad - 2 pct.
- I nogen grad - 14 pct.
- I mindre grad - 29 pct.
- Slet ikke - 44 pct.
- Ved ikke - 13 pct.
Kilde: Analyse Danmark for Avisen.dk. 1.220 besvarelser fra folk i arbejde eller selvstændige. Udført 3.-8. juni 2015.
UDVID
Traditionelt har der været mange erhverv eller arbejdspladser, hvor ansatte i overvejende grad har sat krydset ved de samme partier. Men i dag er der på de fleste arbejdspladser en skøn blanding af politiske tilhørsforhold.
- Det er mindre forudsigeligt, hvad kollegerne stemmer. Derfor kan det være mere sprængfarligt at lufte et politisk tilhørsforhold over frokosten, siger Johannes Andersen.
Samme undersøgelse viser, at 14 procent betragter politik og politisk tilhørsforhold som tabu på deres arbejdsplads. 29 procent betragter det i mindre grad som tabu, mens den politiske debat ifølge 44 procent er givet helt fri på jobbet.
Det er en skam, mener den socialdemokratiske folketingskandidat Mattias Tesfaye, som har arbejdet i mange år som murer.
- På de arbejdspladser, hvor jeg har været, har vi altid råbt og skreget af hinanden over madpakken, og så er vi gået ud og bygget et hus bagefter, siger han.
Kolleger skal turde være uenige
Hos Postdanmark stemmer de fleste ansatte ifølge fællestillidsmand Morten Søndergaard enten 'rødt' eller 'sort' (Dansk Folkeparti, red).
Men det ærgrer ham, hvis kolleger ikke tør krydse klinger om forskellige politiske holdninger i løbet af arbejdsdagen.
- Det er en uskik at sige, at politik er noget privat, det handler jo netop om vores fællesskab - som vores arbejdsliv altså er en rigtig stor del af, siger han.