Købmand dræbt af psykisk syg mand: Nu har socialpædagoger et krav til politikerne
Psykisk syge skal passes af uddannet personale, siger forbundsformand for SL, Benny Andersen (tv). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En fisker, en maskintekniker og en VVS'er passede psykisk syg forud for drab. Mindst 60 procent på opholdssteder SKAL have en socialpædagogisk uddannelse, mener forbund.

En psykisk syg mands drab på en nordjysk købmand, får nu Socialpædagogernes Landsforbund til at kræve, at personale på bo- og opholdssteder skal have en socialpædagogisk uddannelse.

DR har afsløret, at de medarbejdere, der var tættest på den psykisk syge mand op til drabet, havde baggrund som bl.a. erhvervsfisker, vvs’er og maskintekniker.

- Det er uanstændigt, at vi overhovedet skal have den diskussion. Vi ville ALDRIG acceptere at sundhedspersonale tog sig af patienter på sygehusene, hvis de ikke var uddannet til netop det, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

Et synspunkt, der også deles af et folketingsflertal bestående af Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti.

Mindst 60 procent uddannede

Socialpædagogerne har et konkret forslag om, at Socialtilsynet ikke skal godkende opholdssteder, hvis ikke mindst 60 procent af personalet har en socialpædagogisk uddannelse. Og i særlige tilfælde skal tallet være højere.

- Hvis der er tale om specialiserede opgaver, hvor det handler om borgere med stærke psykiske lidelser eller hjerneskadede med store kommunikations-udfordringer, så bør det være 100 procent, siger forbundsformand Benny Andersen.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar til forslaget om et uddannelseskrav fra børne- og socialminister Mai Mercado (K). Men i en mail skriver hun, at det skal være tydeligt, hvilke kompetencer der findes på de enkelte opholdssteder:

- Det kan være relevant, at vi sikrer, at kommunerne ikke er i tvivl om, hvilke kompetencer der gør sig på de enkelte steder, det skal være gennemskueligt.

Mai Mercado (K) har bedt Socialtilsynet om en redegørelse for deres tilsyn med Hjorthøjgård, og Aalborg Kommune om en redegørelse for deres visitation og tilsyn i sagen.

Klage til Pressenævnet

Opholdsstedet Hjorthøjgård har klaget til pressenævnet over DR.

På opholdsstedets hjemmeside skriver man, at der "i de 11 dage forud for drabet i Suldrup (...) var en bemanding omkring borgeren, som bl.a. bestod af uddannede socialpædagoger, cand.psyk og en cand.pæd.psyk, der er lektor, plus en formaliseret bagvagt."