København stoppede volden

(Opdat 11:45) København vågnede efter en relativt rolig nat. Civile københavnere spillede en stor rollle i at få stoppet urolighederne. 76 anholdt.

- Mange udlændinge blandt de anholdte ved razzia
- Politiet anholder førstehjælpere
- Avis: Ungdomshuset bliver revet ned

- Nørrebro: Hvad har du oplevet?

Københavnerne vågnede søndag morgen med et begrundet håb om, at de sidste par dages vold og uroligheder i kølvandet på rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej endelig er overstået.

Natten forløb lagt fredeligere end de to foregående, og et ganske overvældende politiopbud fik hurtigt kontrol over de få situationer, som opstod med en strategi bygget massiv tilstedeværelse, en "nul tolerence-politik" og anholdelser.

Aftenens første episode opstod efter kl.22, hvor en gruppe på omkring 400 unge var samlet til "gadefest” ved Nørrebrohallen på Ydre Nørrebro. Omkring kl. 22:30 blev der smidt et større kanonslag på Nørrebrogade, og derefter blev mængden presset væk fra området. Her blev grupperne presset i forskellige retninger og blev holdt i meget kort snor. I forbindelse med opløsningen af demonstrationen ved Nørrebrohallen blev cirka 30 personer anholdt.

I de følgende timer var stemningen meget anspændt i området omkring Nørrebros Runddel, og på et tidspunkt blev der kastet en molotovcocktail mod en bil på Bjelkes Alle få hundrede meter fra Jagtvej 69. Branden blev dog hurtigt stoppet med en pulverslukker af en beboer, og i det hele taget oplevede politiet, at mange københavnere var med til at lægge en dæmper på begivenhederne.

”Københavnerne har været gode til at dysse gemytterne ned, og mange er utroligt trætte af de her uroligheder. Det er vi meget taknemmelige for. Det gælder på Christianshavn, hvor der var oprettet et fredsværn, og på Nørrebro, hvor beboerne har bakket op lige fra starten,” siger politikommisær Bent Olsen fra Politigården.

Nattens anden episode fandt sted ud for Christiania omkring kl. 2, hvor en gruppe unge pludselig begyndte at hive affaldscontainere ud på gaden. En fredsvagt bestående af christianitter og christianshavnere var dog med til at stoppe uroen, inden politiet kom til.

På Christianshavn blev der også anholdt omkring 30 personer. I alt blev 76 personer anholdt i løbet af natten til søndag.

Dermed hedder regnskabet efter rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej: 643 anholdte, heraf 140 udlændige. Af 203, der blev fremstillet i grundlovsfohør, er 218 blevet varetægtsfængslet. Af de fængslede er 56 unge under 18 år. Fremstillingerne fortætter i Københavns Byret søndag eftermiddag.

Skaderne efter de to dages hærværk løber op i et tocifret millionbeløb.

Politigården vil man dog ikke afblæse kampen endnu, og beredskabet bliver opretholdt med uformindsket styrke søndag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.