Kenya vil undersøge elendige OL-resultater
Den kenyanske sportsminister er rasende over løbernes præstationer ved OL i London.

De stolte kenyanske løbetraditioner blev skæmmet ganske eftertrykkeligt ved det netop overståede OL i London, hvor det blot blev til to guldmedaljer sammenlignet med seks i Beijing fire år tidligere.

Særligt frustrerende er det ifølge landets sportsminister, Paul Otuoma, at udenlandske atleter, der træner i Kenya, tog de medaljer, som han havde forestillet sig skulle gå til hans eget land.

Både den britiske OL-vinder på 5000 og 10.000 meter Mo Farah og Ugandas Stephen Kiprotich, som vandt mændenes maraton, træner i et særligt højdetræningscenter i Kenya, der er kendt som det bedste sted i verden at træne de lange distancer.

Her mener sportsministeren, at ugandiske Kiprotich er blevet så gode venner med Kenyas Asbel Kirui, som blev toer ved OL, at det kostede ham guldmedaljen.

- Du kunne se, at de talte sammen under løbet. Han opførte sig som om, at han hjalp sin ugandiske rival i et OL-løb, siger ministeren.

En uafhængig komité skal nu undersøge, hvorfor præstationerne var dårligere end ventet.

- Det var en fiasko. Præstationerne var forfærdelige, siger Otuoma til Reuters på sit hotel dagen efter afslutningsceremonien.

Chefen for Kenyas olympiske komité, Kip Keino, mener, at fejl i forberedelserne på holdet kan være skyld i løbernes skuffende præstationer.

Han mener ikke, at løberne var ordentligt forberedt på slutspurterne på langdistanceløbene, hvor kenyanerne ofte smed sejren.

- Trænerne havde ikke forberedt dem med intervalløb, som kunne have styrket deres kraft i sprinten, siger chefen og peger desuden på, at løberne ankom for sent til London, så de ikke nåede at vænne sig til vejret.

Kenyas eneste guldmedaljer gik til Ezekiel Kemboi i 3000 meter forhindringsløb og David Rudisha, som satte verdensrekord på 800-meter-distancen.

Landet sluttede på en samlet 28.-plads ved OL med fire sølvmedaljer og fem bronze ud over de to af guld.

/ritzau/