Kendt advokat afviser hushjælpens anklager: Nægter at betale en krone
25-årige Doriana Gómez de la Torre kræver 140.000 kroner i godtgørelse af kendt advokat, som hun var hushjælp for. Foto: Henny Christensen/Avisen.dk
Med feriebilleder fra sydens sol og udskrifter fra rejsekort og alarmsystem forsøger advokatfamilie at dokumentere, hvor lidt deres spanske hushjælp arbejdede. Retten skal nu afgøre, om kvinden har krav på godtgørelse, eller om lønnen på 4.000 kroner om måneden - plus kost og logi - var i orden.

Der er tale om en politisk sag, som fagforbundet FOA forsøger at mase igennem. 25-årige Doriana Gómez de la Torre kan godt glemme alt om at få en krone mere ud af sin tidligere arbejdsgiver, den kendte advokat Eva Persson.

Sådan kan hovedpointen fra Eva Perssons advokat, Anders Scheel Frederiksen, opsummeres i sagen, som FOA på vegne af spanske Doriana Gómez de la Torre har anlagt, og som tirsdag blev behandlet ved retten i Lyngby.

Doriana Gómez de la Torre, der i syv måneder var ansat som 'ung pige i huset' hos Eva Persson og hendes mand, it-iværksætter Bjarke Salomonsen, kræver 140.000 kroner i godtgørelse. Støttet af FOA argumenterer hun for, at de 4.000 kroner - plus kost og logi, som hun fik, var alt for lidt arbejdsmængden taget i betragtning. 

Hushjælp: Lange arbejdsdage 

I retten har den unge kvinde fortalt om lange arbejdsdage, der blandt andet bød på rengøring, tøjvask, strygning, madlavning, pasning af parrets lille søn, Columbus, hundeluftning og lejlighedsvis vinduespudsning. 'En betydelig arbejdsmængde', konkluderede Doriana Gómez de la Torres advokat, Mads Pramming, i sin afsluttende procedure i retten. 

Det er nu op til dommeren at forholde sig til de to vidt forskellige fortællinger om, hvad der foregik i villaen i Klampenborg, mens Doriana Gómez de la Torre var ansat. I retten har hun fortalt om arbejdsopgaver beskrevet i et detaljeret ugeskema. I ansættelseskontrakten var arbejdsugen opgjort til 35 timer, men ifølge Doriana Gómez de la Torre blev det til mange flere timer.

Uenige om hundeluftning 

Omvendt mener Eva Persson, at der blev arbejdet betydeligt mindre - snarere omkring 20  timer. Som dokumentation for, at der også var tid til afslapning, har Eva Perssons advokat fremlagt billeder af Doriana Gómez de la Torre med familien på ferie i sydens sol. Plus udskrifter fra hendes brug af rejsekort for at vise, hvor ofte hun tog på tur for at besøge veninder og kæreste.

Dommeren har også fået oplysninger om, hvornår Klampenborg-villaens tyveri-alarm blev slået til og fra - som dokumentation for, hvor lang tid det tog at lufte familiens hunde, og hvor ofte de kom på tur. Dét er parterne nemlig også uenige om.

Doriana Gómez de la Torres advokat var dog ikke videre imponeret over udskrifterne, da det i retten kom frem, at hushjælpen brugte samme alarmkode som Eva Perssons mor. Og at udskrifterne dækkede over en længere ferieperiode.

Ifølge Eva Perssons advokat var der intet urimeligt ved de forhold, som Doriana Gómez de la Torre blev budt. Hun behøvede aldrig selv tage pungen frem, mens hun boede hos familien, lod han forstå. 

Hører til sjældenhederne 

90.000 kroner af det samlede krav på 140.000 kroner er lønefterbetaling beregnet efter husassistenternes overenskomst. Dertil kommer krav om godtgørelse begrundet i, at ansættelsesbeviset ikke var i orden, og at der var tale om forskelsbehandling, da det af en korrespondance i sagen fremgik, at der angiveligt var en sammenhæng mellem Doriana Gómez de la Torres løn og hendes manglende danskkundskaber.

Det er sjældent, at danske domstole skal tage stilling i sager om rimeligheden i et lønniveau, som ofte er fastlagt i overenskomster. FOA er imidlertid optaget af, at den unge kvinde var ansat på au pair-lignende vilkår, men til en lavere løn og med en længere arbejdsuge. Som EU-borger kunne den spanske kvinde ikke ansættes som au pair.

- At hyre en anden EU-borger til dumpingløn og uden rettigheder går naturligvis ikke. Derfor fører FOA sagen, har FOA-formand Dennis Kristensen tidligere sagt om sagen.

Der afsiges dom i sagen den 9. januar 2018.