Katastrofen nærmer sig: Vi er 100 sekunder fra dommedag

Verden
Dommedagsuret blev torsdag stillet til 100 sekunder i midnat. (Foto: Bulletin of Atomic Scientists)

Dommedagsuret er blevet stillet igen, og vi har aldrig været tættere på midnat end lige nu.

Hvert år siden 1947 har en gruppe atomforskere stillet “dommedagsuret” for at markere, hvor tæt kloden og menneskeheden er på den totale udslettelse. 

Og vi er nu tættere på dommedag end nogensinde. Torsdag blev uret stillet frem til 100 sekunder i midnat, og vi er altså nu 20 sekunder nærmere katastrofen end tilfældet var i 2019. 

Det er “The Bulletin for the Atomic Scientists”, der står for den globale risikovurdering, og organisationens præsident Rachel Bronson forklarede baggrunden for den dystre tidsindstilling.  

- Klokken er 100 sekunder i midnat. Vi bruger nu sekunder til at beskrive, hvor tæt kloden er på en katastrofe - ikke timer eller minutter.  Vi står nu overfor en ægte nødsituation - en absolut uacceptabel tilstand i verden, der har fjernet enhver margin for fejl eller yderligere forsinkelser, sagde Rachel Bronson, som også placerede noget af ansvaret hos verdens politiske ledere.

- Vi ser en forværring både på atom- og klimamæssige forhold, og vi bemærker, at vi i de sidste to år har set indflydelsesrige ledere ignorere og nedrakke de de mest effektive metoder til at tackle komplekse trusler, lød det videre. 

Tidligere fokuserede dommedagsuret udelukkende på risikoen for atomkrig, men nu indgår også klimaændringerne og nye teknologier i vurderingen. 

Dommedagsuret blev første gang taget i brug i 1947 - to år efter atombomberne over Hiroshima og Nagasaki. Dengang blev uret stillet til syv minutter i midnat. Siden er uret blevet stillet både frem og tilbage. Det længste minutviseren har været trukket tilbage var i 1991, hvor uret blev indstillet til 17 minutter i midnat efter at USA og Sovjetunionen indgik en aftale om atom-nedrustning.

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko