Kæmpebølge rammer borerig i Nordsøen: En person er dræbt
Storm og op til 14 meter høje bølger skaber kaos i norske offshore-felter. Knap 300 personer er evakueret.

En mand i 50-års-alderen er dræbt, og to er kommet til skade, efter at en enorm bølge onsdag ramte en boreplatform i det norske gasfelt Troll i Nordsøen.

Omkring halvdelen af de i alt 106 folk, der befandt sig på boreriggen, er blevet evakueret på grund af skader på riggens beboelsesafdeling og storm i området.

Det oplyser det norske olie- og gasselskab Statoil, der har licensen på Troll-feltet.

Riggen med navnet Innovator er lejet hos det kinesiske selskab COSL.

- Det er med bedrøvelse, at Statoil og COSL har modtaget information fra politiet, om at en person er død, efter at en kæmpebølge ramte COSL Innovator, skriver Statoil i en meddelelse.

- Vejret var hårdt med bølger så høje som 14 meter og vindhastigheder på 25 til 30 meter i sekundet. Kraftig vind forhindrede helikoptere i at lande på riggen, og folk måtte hejses op, siger Eileen Brundtland, talskvinde for Petroleumstilsynet, der overvåger sikkerheden i de norske offshorefelter, til Reuters.

Boreplatformen er nu ved egen kraft på vej mod den norske kyst, hvor den ventes at ankomme torsdag eftermiddag ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Produktionen i Troll-feltet er ikke påvirket af hændelsen.

Stormen i området har natten til torsdag endnu ikke lagt sig, og andre 235 personer er i nattens løb blevet evakueret fra Valhall-feltet.

Det oplyser BP Norge til avisen VG ifølge NTB.

Evakueringen skyldes, at en 110 meter lang og ubemandet pram har revet sig løs fra en slæbebåd og nu driver nordover mod oliefeltet.

- En pram driver rundt et stykke længere mod syd, og folk bliver flyttet i tilfælde af, at den skulle udgøre en trussel, siger indsatsleder Nils Ole Sunde fra redningsberedskabet i det sydlige Norge til NTB.

/ritzau/