Jordskælv i Nordkorea kan være efterskælv fra atomtest
Borgere i Pyongyang lytter til den nordkoreanske tv-oplæser, som med stolthed i stemmen 3, september kunne fortælle, at regimet har gennemført sin sjette atomprøvesprængning. Den udløste en jordrystelse, der blev målt til 6,3. Foto: Kim Won-jin/AFP
Kina og Sydkorea er ikke enige om, hvad der har udløst et jordskælv i Nordkorea lørdag formiddag.

Et lille jordskælv i Nordkorea lørdag var formentlig et efterskælv og skyldtes ikke en ny atomprøvesprængning.

Men det kan være en atomprøvesprængning 3. september, som har udløst efterskælvet.

Sådan lyder det fra organisationen, der overvåger et forbud mod atomprøvesprængninger (CTBTO), skriver nyhedsbureauet AFP.

- Den mest sandsynlige hypotese lige nu er, at det er en konsekvens af den tidligere begivenhed, som stadig kan få et yderligere efterspil, siger lederen for CTBTO, Lassina Zerbo.

Også Kina er nu overbevist om, at det ikke var en eksplosion lørdag, som udløste jordskælvet. Det fik styret i Beijing ellers antydet tidligere på dagen.

Det var lørdag formiddag dansk tid, at der blev målt et jordskælv med en beregnet størrelse på 3,4 i Nordkorea. Det regnes som et lille jordskælv.

Sydkoreas meteorologiske tjeneste vurderede, at det var et naturligt jordskælv.

Den vurdering beroede på, at der ikke var opfanget menneskeskabte lydbølger i forbindelse med skælvet.

- Vi benytter os af adskillige metoder til at fastslå, hvorvidt jordskælv er naturlige eller menneskeskabte, siger en ansat i den sydkoreanske tjeneste, der udtaler sig på betingelse af anonymitet.

- En vigtig metode er at kigge på seismiske bølger eller seismiske akustiske bølger. Og sidstnævnte kan opfanges, hvis jordskælvet er menneskeskabt. Her har vi ikke set nogen. Så derfor kategoriserer vi det indtil videre som et naturligt jordskælv.

Tidligere har kraftige jordrystelser i Nordkorea været udløst af atomprøvesprængninger.

De har altid haft en beregnet størrelse på 4,3 eller højere. Den seneste - den 6. i rækken - 3. september blev målt til 6,3 i Kilju-området, hvor atomanlægget Punggye-ri er placeret.

Det er også i det område, lørdagens jordskælv ifølge Sydkorea har fundet sted.

Nordkoreas mange atomprøvesprængninger og missiltest har udløst en række FN-sanktioner mod landet.

Tirsdag truede den amerikanske præsident, Donald Trump, med at knuse Nordkorea.

/ritzau/Reuters