Søger du job, kan du ikke være sikker på, at det er et menneske af kød og blod, der vurderer, om du er egnet.
Mange arbejdsgivere lader nemlig computerprogrammer grovsortere ansøgninger og kigger kun på den lille bunke, der slipper gennem robottens nåleøje.
Og hvor det måske var held eller blikfang, der før i tiden afgjorde, om din papirsansøgning endte i skraldespanden, er det andre kriterier, som afgør, om din elektroniske ansøgning kyles ud til højre.
Vi har talt med fagforeninger, arbejdsløshedsorganisationer og softwarefirmaer om, hvordan man håndtere afslagsrobotter.
På den baggrund har vi samlet en guide med de bedste råd til, hvordan du undgår, at netop din ansøgning ender i den virtuelle papirkurv.
1. Undlad at søge job, du åbenlyst ikke er kvalificeret til
Nogle stillinger kræver for eksempel stort kørekort eller en hel specifik uddannelse. Den slags kriterier er meget almindelige og lovlige at frasortere ansøgere på, så der er stor risiko for, at din ansøgning slet ikke bliver set.
Måske er resten af din ansøgning og dine kvalifikationer imponerende - men du risikerer at ryge ud til højre, før din ansøgning overhovedet når frem til et menneske af kød og blod.
2. Søg job af andre veje
"Det her underbygger blot, at ansøgere skal tænke i nye baner og gøre noget andet, end kun søge på stillingsopslag," siger Mette Knudsen, rådgivningschef i Djøf.
Hun opfordrer til, at man sniger sig uden om den store bunke ansøgninger ved at søge uopfordrede stillinger, benytte sit netværk eller tage ud på arbejdspladserne personligt. Man kan også gøre opmærksom på sig selv ved at ringe og følge op på ansøgninger.
3. Brug jobannoncens egne ord
Nogle sorteringsprogrammer scanner ansøgninger og CV efter bestemte nøgleord. Bruger du ikke de ord, ryger din ansøgning i nej-bunken. Også selvom du bruger ord med samme mening.
De vigtige ord vil som regel indgå i jobopslagets beskrivelse af den forventede medarbejder. Så sørg for at gentage nogle af de samme ord, når du beskriver dig selv.
4. Lav et målrettet CV
"Det første og vigtigste, der bliver kigget på, er tit ikke ansøgningen. Det er dit CV. Så lad være med at bruge det samme CV hver gang du søger. Målret CV'et det job, du søger, og gør det knivskarpt hver gang," råder Mette Knudsen.
5. Kontakt din fagforening, hvis du bliver bedt om at udfylde ting, firmaet ikke må spørge om.
I princippet kan firmaer spørge om hvad som helst og frasortere dig på baggrund af svaret. Men der er grænser for, hvad de må spørge om, både til jobsamtalen og i online ansøgningsskemaer.
For eksempel må de ikke spørge, om du har tænkt dig at få børn snart, eller hvilken religion, du har.
Hvis du støder på den type spørgsmål, skal du kontakte din fagforening.
Hvis du kun kan udfylde ansøgningen, hvis du oplyser køn og alder, og du føler dig udsat for diskrimination, kan du også kontakte fagforeningen.
6. Vær ærlig
Nogle af programmerne stiller spørgsmål til din personlighed for at lave en profil af dig og vurdere, hvor godt den passer til virksomheden.
Det kan være spørgsmål som "Vil du helst holde en tale eller male en carport?", som kan inddele dig i for eksempel den indadvendte eller udadvendte type.
Den type spørgsmål er der som regel ikke noget rigtigt eller forkert svar på, da nogle virksomheder foretrækker den ene type og andre virksomheder foretrækker den anden type.
Da det også er i din egen interesse at komme til at arbejde et sted, der passer til din personlighed, er det bedste råd at svare ærligt på den slags spørgsmål.
7. Søg hos mindre kendte firmaer
Det er mest de store firmaer, som benytter sorteringsrobotter.
Samtidig er det også dem, der modtager flest ansøgninger. Derfor er der også mest konkurrence om de opslåede job.
Et godt råd er derfor at udvide din jobsøgning til små og mindre kendte virksomheder.
8. Lad være med at tage et afslag personligt
Du er sandsynligvis oppe mod mange konkurrenter, hver gang du søger et job.
Så husk, at når du får et afslag, handler det ikke om dig som person. Det handler heller ikke om, at du ikke er dygtig.
I mange tilfælde er din ansøgning ikke blevet nærlæst. En maskine eller et menneske har hurtigt sorteret den fra, fordi du ikke har den helt specifikke uddannelse, de leder efter, mangler stort kørekort eller fordi dine konkurrenter har mere erhvervserfaring.
Selvom du har andre kvaliteter, der kunne imponere, nytter det ikke, hvis det er en robot, der har grovsorteret ansøgningsbunken. Man kan ikke charmere eller imponere robotter.
Derfor skal du huske ikke at tage afslag personligt. Det er demotiverende at tænke på, at ansøgningen måske ikke engang er blevet læst af et menneske, men samtidig er det ikke nær så personligt.
Hvis du gang på gang får afslag, når du søger online, bør du til gengæld overveje, om noget i din ansøgning eller CV gør, at robotten automatisk fravælger dig. Og så bruge de ovenstående råd.