Flere og flere private virksomheder og offentlige arbejdsgivere vælger at lade computerprogrammer sortere de store bunker af jobansøgninger.
Det fortæller en række softwarevirksomheder, som Avisen.dk har talt med.
"Det er en voksende trend både internationalt og i Danmark. Det er mere effektivt, og det er nemmere at sammenligne kandidaterne," siger Michael Lazik.
Han er direktør for den nordiske afdeling af firmaet Lümesse, der blandt andet har leveret en sorteringsrobot til Carlsberg.
For firmaerne er det billigere at lade en robot stå for grovsorteringen - især fordi mange arbejdspladser for tiden drukner i ansøgninger fra desperate ledige.
Men både Ældresagen og HK kritiserer tendensen. De frygter, at robotterne gør det nemmere for arbejdspladser at diskriminere ansøgere.
I strid med lovgivningen
Mange af programmerne kan sortere og fravælge ansøgere på baggrund af for eksempel alder og køn.
Samtidig kræver en række virksomheder, at du taster fødselsdato og køn ind i den elektroniske formular, man skal udfylde for at søge job hos dem.
"Virksomhederne skal passe på, for de risikerer at komme i strid med lovgivningen, hvis de tvinger ansøgere til at oplyse for eksempel alder og køn," siger Jeanette Hahnemann, souschef i HK's juridiske kompetencecenter.
Hun undrer sig over, at firmaerne vælger at spørge om det, når man i Danmark ikke må vælge ansøgere til og fra på baggrund af alder og køn.
"Hvorfor spørge om noget, de ikke må bruge alligevel? Hvis en ansøger føler sig diskrimineret, får virksomheden svært ved at bevise, at de ikke har fravalgt ud fra oplysningerne. Mit råd til virksomhederne er klart: Lad dog være med at spørge om det."
Diskrimination bliver nemmere
Som jobsøger støder du først og fremmest ind i sorteringsprogrammet, når du søger job via et firmas hjemmeside eller via jobportaler. Mange opslag linker direkte til et elektronisk ansøgningsskema, hvor du som ansøger skal indtaste dine informationer og kvalifikationer.
Robotten kan derefter automatisk frasortere de ansøgere, der ikke lever op til virksomhedens krav. Deres ansøgninger når enten ikke frem - eller ender nederst i bunken.
Dermed kan firmaer for eksempel sortere ansøgere fra, som ikke har den uddannelse, jobbet kræver. Men hvis de vil, kan de også med et enkelt klik sortere ansøgerne efter alder.
Det vækker kritik fra Ældresagen.
"Den funktion i programmet gør det meget nemt at diskriminere. Og når det er nemt, er der større risiko for, at nogen gør det," siger souschef ved Ældresagen, Jens Højgaard.
Han finder det problematisk, at virksomheder kan sortere på et enkelt parameter som alder uden at have kastet så meget som et blik på resten af ansøgningen eller vurderet personen som helhed.
Men hvis firmaer vil fravælge ældre ansøgere, gør de det vel under alle omstændigheder?
"Ja, men programmet gør det nemmere for dem. Det er i sig selv lavet på en måde, så det kan misbruges. Jeg vil i hvert fald opfordre arbejdsgiverne til ikke at bruge det på den måde," siger Jens Højgaard.
Dansk Supermarked vil kende din alder og dit køn
Et af de firmaer, som bruger robotten, er Dansk Supermarked.
Alle ansøgere fra salgsassistenter til bistroledere skal udfylde den samme standardformular. Alder, køn og statsborgerskab skal oplyses, før man kan sende formularen.
"Vi beder om de oplysninger, fordi vi vil vide, om ansøgeren er over eller under 18 år," siger Charlotte Ærthøj Lind, som er HR-manager for Dansk Supermarked.
Så det handler kun om, hvorvidt de er under eller over 18 år?
"Det vil altid være en fordel, at man ved noget om, hvor folk er henne i deres liv, når vi skal rekruttere ind til en afdeling. Men det er jo ikke alder som sådan, der er afgørende for, hvem man ansætter."
Hvorfor ikke bare lade folk sætte kryds i, om de er over eller under 18 år?
"Det har så været et valg, også systemmæssigt. Sådan var systemet udviklet på det tidspunkt, vi fik det. Det er jo ikke et system, der er kreeret kun til Dansk Supermarked."
Men kan I ikke se noget problematisk ved at spørge om alder og køn?
"Nej, det kan vi ikke. Det har ikke givet problemer indtil nu. Vi er en virksomhed, der er kendetegnet ved en meget mangfoldig gruppe af medarbejdere. For os er det ikke et issue," siger Charlotte Ærthøj Lind.
Det er arbejdsgivernes ansvar
Avisen.dk er stødt på flere arbejdsgivere, som anvender softwaren i deres ansøgningsskemaer. En del har gjort felterne med alder og køn frivillige at udfylde, men hos andre er de obligatoriske.
Flere virksomheder, Avisen.dk har talt med, oplyser, at de blot bruger funktionen, fordi den følger med softwaren.
Det er dog hundrede procent arbejdsgivernes ansvar ikke at bruge programmerne på en måde, der er uetisk eller på kant med lovgivningen, fastlår HK's juridiske afdeling.
"Det er op til virksomheden at bede softwarefirmaet slette de spørgsmål," siger Jeanette R. Hahnemann.
Softwarefirmaerne selv vil ikke tage ansvar for, hvordan kunderne bruger deres programmer.
Robotterne er et program eller en software, som mange virksomheder bruger til at håndtere og sortere jobansøgere.
Mange stillinger kan i dag kun søges online.
En del større virksomheder har også databaser med uopfordrede ansøgninger.
I begge tilfælde er det en robot eller et program, der holder styr på de mange ansøgninger.
Robotterne giver for eksempel virksomheden mulighed for at sende afslag ud til mange ansøgere ad gangen. Afslaget kan også sendes automatisk, så ansøgningen slet ikke bliver set, hvis ansøgeren svarer forkert på et spørgsmål.
Mange af robotterne kan med et enkelt klik sortere ansøgere på for eksempel antal års erhvervserfaring, men også på alder, hvilket giver mulighed for at diskriminere.
Ofte er felterne med alder, køn og statsborgerskab obligatoriske, når jobansøgere udfylder ansøgningsskemaet online.
Robotterne giver ofte også mulighed for, at virksomheden kan indsætte et eller flere screeningsspørgsmål efter eget valg. De ansøgere, som svarer forkert, bliver sorteret fra med det samme.
Screeningsspørgsmålet kan være, om ansøger har stort kørekort. Men i princippet kan man spørge om hvad som helst, for eksempel om ansøger har børn. Det er dog ulovligt.
Andre typer robotter kan trawle tilsendte ansøgninger og CV'er igennem og sortere dem fra, som ikke indeholder bestemte ord. Det vil typisk være ord, som står i jobopslaget, og som dækker kvalifikationer eller personlighedtræk, for eksempel "fleksibel".
Endelig findes der robotter, der fungerer som personlighedstests, hvor ansøger bliver stillet en række spørgsmål for at se, om ansøgers personlighed passer til jobbet eller firmaet.
Ofte kombineres de forskellige funktioner.