Vi har det efterhånden med IT som med toiletpapir. Det skal helst bare være der og fungere.
I de fleste jobs er man afhængig af, at kunne sende en faktura, søge i Google eller kommunikere på det store www.
Det er bare ikke altid, det kan lade sig gøre. En ny spørgeskemaundersøgelse blandt 1.200 medlemmer af HK/Privat viser, at fire ud af 10 det seneste år har oplevet nedbrud i virksomhedens IT-systemer. Det kan skyldes netværksproblemer, fejlfyldte opdateringer eller problemer med det nye IT-projekt, der ellers skulle gøre det hele nemmere.
- Det påvirker dagligdagen, hvis man sidder med et værktøj, der ikke fungerer, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.
Han har 110.000 medlemmer i HK, der næsten alle sammen arbejder med noget, der er digitalt.
Hos Dansk Erhverv bekræfter undersøgelsen noget, man allerede vidste.
- Alle virksomheder er digitale virksomheder. Det gælder bageren, fragtmanden og revisoren. Virksomhederne er afhængige af, at IT-systemerne virker hele tiden, helt på linje med at der kommer strøm ud af stikkontakten, siger Janus Sandsgaard, fagchef for IT og digitalisering.
Dyre frustrationer
IT-nedbruddene giver ofte store forsinkelser i arbejdet. I under en fjerdedel af tilfældene var nedbruddet løst inden for en time, mens det i 30 procent af tilfældene tog over fire timer.
- Hver gang systemerne går ned, koster det virksomhederne penge og medarbejderne store frustrationer, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.
Særligt de nye IT-systemer giver knas på netværket. 66 procent af dem, der har fået ny IT eller omlagt et system i større skala, har oplevet problemer med den nye teknologi.
Brancheproblem
De fleste virksomheder får i dag udviklet deres IT-løsninger af eksterne leverandører. En af de leverandører er Cloud People, der hjælper virksomheder med at implementere Microsofts produkter og såkaldt Cloud Computing. De mener, at IT-nedbruddene er et brancheproblem:
- Hos Cloud People oplever vi, at mange IT-leverandører er gode til at starte initiativer med kunder, men at de ikke gør nok for at få service tænkt ind i deres aftaler fra start. Og når kunden står med en krise, kan det blive dyrt ikke at have tænkt processer for den slags igennem, siger direktør Finn H. Krusholm.
Han mener, at en del af IT-branchen har en tradition for at fange virksomheder i en 'konsulentfælde'. De præsenterer en enkel og overskuelig løsning til at komme godt i gang og lader derefter dyre konsulentregninger tage over i det fremtidige samarbejde.
Cloud People overtog i sommer en kunde, hvis server var gået ned, så virksomheden mistede adgangen til sine mails. Da kunden havde ringet til den tidligere leverandør, fik han besked om, at de gerne hjalp, men det ville koste otte timer af 895 kroner, altså 7.160 kroner for en fejl, der ikke var virksomhedens.
- Kunder oplever, at selv simple daglige tilretninger giver uforudsigelige engangsudgifter, men endnu værre, at store nedbrud både bliver voldsomt dyre og endda nedprioriteret. Det tager simpelthen for lang tid at komme i gang igen, siger Finn H. Kruse og giver hans bud på en løsning:
- Løsningen er naturligvis faste serviceaftaler på både drift og support, og dertil at vælge leverandører som er vant til at drive store mængder IT omkostningseffektivt og sikkert.
Medarbejderne med på råd
Hos Dansk Erhverv er man enig i, at langt de fleste virksomheder bør holde sig til standardløsningerne. Samtidig går udviklingen imod, at man abonnerer på IT-løsninger i stedet for at gøre det selv. Janus Sandsgaard råder virksomhederne til ikke at købe for billigt, da det kan blive dyrt i sidste ende.
Hos HK/Privat mener de, at man skal blive bedre til at involvere medarbejderne:
- Det er dem, der er tættest på systemerne og kender behovene bedst, siger Simon Tøgern.
Janus Sandsgaard advarer imod, at man tænker på sig selv som helt unik. Man bør så vidt muligt anskaffe sig standardsystemer, og prioritere at være skarp på aftaler om support, sikkerhed og andre service i tilknytning til systemerne.
Vigtigt for arbejdsmiljøet
Martin Kirkevang fra staytrue.dk, der har specialiseret sig i det sunde psykiske arbejdsmiljø, og hvordan vi som mennesker trives i hverdagen, mener, at IT-nedbrud kan have konsekvenser for arbejdsmiljøet og den personlige trivsel hos medarbejderne.
Han siger, at det er helt normalt, at der opstår frustrationer, når man ikke kan udføre sit arbejde optimalt.
- De fleste mennesker har i dag et arbejde, hvor der er en høj grad af selvstændighed og ansvar for egen indsats og dermed også det endelige resultat, der leveres til virksomheden og dennes kunder. Og det er heri, de fleste udfordringer opstår, fordi man nemt kommer til at identificere sig med det, man laver og måske glemmer at forholde sig sagligt til det, det egentlig handler om, forklarer Martin Kirkevang.
Netop derfor er det vigtigt at have en åben dialog mellem medarbejderne og ledelsen omkring arbejdsmiljøet. Ledelsen skal inkludere medarbejderne i beslutningsprocesserne og rådføre sig med de behov, som dem på gulvet har.
- Det kræver en hel del af ledelsen, som skal tage et personligt og professionelt ansvar for at lytte til de behov, der faktisk er og inkludere de forskellige persontyper, der eksisterer på arbejdspladsen. Og man må gerne stille krav til sin leder om at tænke fremadrettet og skabe rammerne for de enkelte medarbejderes trivsel, siger Martin Kirkevang.