Administration 

Islamistsejr dårligt nyt for fagforeningerne

Parlamenstvalget har ikke gjort livet lettere for arbejdere og fagforeninger i Egypten. Strejker er forbudt og lovgivning for arbejdsmarkedet ikke vedtaget. (Foto: AP Photo/Khalil Hamra)

Ingen af de to vinderpartier i Egypten er venligt stemt overfor fagforeninger. Arbejdsmarked er uroligt med mange strejker trods forbud.

Efter tredje runde af det egyptiske parlamentsvalg har landets to førende islamitiske partier offentliggjort deres stemmeandel. De fik endnu en gang over 60 procent af stemmerne.

Ingen af de to partier er venligt stemt overfor fagforeninger. Liberale og venstreorienterede er kørt ud på et politisk sidespor.

De to partier fik ved valgets to første regionale runder tilsammen 65 procent. Der afventes fortsat slutrunder for individuelle kandidater og et valgt i to runder til overhuset. Det sidste indledes 29. januar.

Resultatet af tredje runde understreger tydeligt, at befolkningen hverken er tilhænger af aktivisternes demonstrationer eller fagforeninger.

Fagforeninger i klemme

Et af de første resultater af oprøret i Egypten var oprettelsen af en uafhængig sammenslutning af fagforeninger, EFITU, kun fem dage inde i uroen. Indtil da var arbejdsmarkedet totalt fjernstyret af Mubarak-regimet.

En ny lovgivning om organisationsfrihed for fagforeninger er skrevet, men den er ikke blevet endeligt godkendt.

I løbet af 2011 har arbejderne og fagforeningerne lidt flere store nederlag. Blandt andet er der vedtaget en lov, der kriminaliserer strejker, demonstrationer er blevet angrebet af styrets bøller og sikkerhedsstyrker, og arbejdere er som demonstranter anklaget ved militære tribunaler, skriver almasryalyoum.com.

Strejkende kan efter vedtagelse af loven i juni straffes med minimum et års fængsel eller bøder mellem 27.000 og 458.000 kroner. Få er dog blevet dømt, omend mange har været arresterede.

[pagebreak]Uroligt arbejdsmarked

Arbejdsmarkedet har været domineret af ikke-godkendelse af uafhængige fagforeninger, massefyringer, ubetalte bonusser, lukninger af fabrikker og lockouts af strejkende.

Der er registreret over 200 strejker udover protester, demonstrationer, sultestrejker, sit-ins og besættelser. Selv politifolk har strejket to gange og vundet en 200 procent lønforhøjelse. I 2007-08, under Mubarak, var der også en bølge af strejker.

Emnerne for arbejderne er meget praktisk og nære på deres hverdag. De ønsker jobsikkerhed, bedre arbejdsmiljø, højere minimumsløn, udbetaling af skyldige bonusser, fuldtidsansættelse for fuldtidsarbejde og et lønloft for chefer.

Arbejderne ønsker i henhold til Egypt Independent en minimumsløn på 1.180 kroner om måneden. Styret har hævet den aktuelle til knap 700 kroner. Den er netop trådt i kraft ved nytår.

Trods modstand menes fagbevægelsen i dag at rumme 1,6 millioner arbejdere, offentligt ansatte og pensionister. En mængde faggrupper er for første gang organiserede og forsøger at få indflydelse. Fagforeningsfolk har været meget aktive i konfrontationerne på Tahrir pladsen.

Muslimsk styret land

Der er ikke noget nyt i, at Egypten er et muslimsk land med stærke minoritetsgrupper, der ønsker et samfund styret efter Koranens nedskrevne regler.

Det Muslimske Broderskab ser sig selv som en semi-liberal organisation, der støtter frihedsværdier og demokrati. Det er denne organisation, der i praksis er den vigtigste udfordrer af Egyptens militærstyre.

Friheds- og Broderskabspartiet, en politisk arm af Det Muslimske Broderskab, tidligere forbudt men toleret under Mubarak regimet, meddeler på deres hjemmeside, at de har fået 35,2 procent af stemmerne.

Det konkurrerende stærkt radikale islamistparti, Al-Nour domineret af konservative salafister, skriver, at de har fået 27 procent.

Først når valget til overhuset er gennemført vil militæret slippe magten, siger det Øverste Militære Råd. Det er fortsat uvist, hvordan en grundlovgivende forsamling bliver sammensat. Præsidentvalg kommer først efter grundloven er vedtaget.

[pagebreak]Et års dagen

Den egyptiske opstand imod Hosni Mubaraks diktatoriske regime, hvorunder Det Muslimske Broderskab både deltog i svindelvalg og blev udråbt til ærkefjenden, har et års dag den 25. januar. Et frit valgt parlament er den største gevinst indtil nu.

Samtidig er der en fri presse ved siden af de regeringskontrollerede medier. Mubarak, hans to sønner og en stribe ledere er for tiden anklaget for uhyrligheder ved landets domstole. Anklagerne kræver dødstraf.

Der er dog lang vej, før Egypten kan kalde sig et demokratisk styret land. Landets økonomi er nærmest skudt i sænk, mørke kræfter er aktive med drab, vold og natlige arrestationer af aktivister. Demonstrationer infiltreres af provokatører og agenter.

Lige før jul blev en stribe uafhængige organisationer, der arbejder med demokrati og menneskerettigheder raseret af sikkerhedsfolk. Kampagnen blev kun stoppet, da USA truede med at stoppe betalingerne af 1,3 milliarder dollars i militær bistand.

Islamister tager magten

Det egyptiske oprør blev hverken startet af eller støttet af den muslimske organisation, der nu står til at tage føringen i landet. Ingen tror, at de to vinderpartier vil danne en fast alliance. Under alle omstændigheder har såkaldt liberale kræfter kun fået 25 procent af pladserne i parlamentet.

Ofrene i gaderne og på Tahrir Pladsen i centrum af Cairo er givet af venstreorienterede og liberale aktivister, der havde fået nok af vold, korruption og manglende muligheder i samfundet. Også salafister har kæmpet men for et religiøst mål.

Det 18 dage lange oprør i januar 2011 blev indledt af grupper, der var voldsomt utilfredse med tingenes tilstand i samfundet, domineret af et korrupt militært garanteret dikatur. Før oprøret var der omfattende uro på arbejdspladser landet over.

De konservative islamister, salafisterne, udtalte gennem årene den stærkeste kritik af Mubarak-styret. De led også undertrykkelse som tak. Historisk blev bevægelsen skabt for næsten 100 år siden af Det Muslimske Broderskab.

[pagebreak]Organiserer arbejdere

Det synes som om de unge venstreorienterede satser på at organisere arbejdere i Egypten. EFITU, den nye sammenslutning af fagforeninger skabt under revolutionen, vokser sig dagligt stærkere i antal og politisk.

Professionelle grupper som læger og advokater er også organiserede og synlige i samfundet og viste deres ansigt på Tahrir pladsen. Oprøret var dog i al væsentlighed spontant, idealistisk og politisk uorganiseret, hvilket ses i valgresultaterne.

Disse grupper håber nu på en tyrkisk blød islamisk løsning, hvor der er plads til ikke-religiøse værdier og et borgerligt demokrati. Indtil videre siger Broderskabet, at de helst ser en regering sammensat af alle politiske kræfter.

Dansk projekt

Ulandssekretariatet, en afdeling af LO/FTF, har modtaget finansiering på 8,5 millioner kroner fra Danida til i de kommende to år at hjælpe den egyptiske fagbevægelse med at oprette et arbejdsmarkedsinstitut, der kan fremme dialogen på tværs af samfundet.

Sekretariatet skal også støtte demokratiske organisering, uddannelse af tillidsfolk og faglige ledere i samarbejde med en række organisationer i Egypten og i Danmark.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler