Irak og Tyrkiet strammer skruen over for oprørske kurdere
Irakiske kurdere i den kurdiske hovedby Erbil. Iraks regering er rasende over en folkeafstemning om kurdisk løsrivelse, som gav stort flertal ved en folkeafstemning mandag. Foto: Safin Hamed/AFP
Vi er klar med hårdeste midler over for kurdere, siger Tyrkiets regeringsleder efter afstemning om løsrivelse.

Alle udenlandske fly til og fra lufthavnen i den irakisk-kurdiske hovedstad Erbil vil blive suspenderet fra fredag aften. Det oplyser lufthavnens leder.

Det sker efter krav fra den irakiske regering i Bagdad.

Det sker samtidig med, at den irakiske regering, Tyrkiet og Iran strammer skruen over for den kurdiske region i det nordlige Irak.

Årsagen er den folkeafstemning om løsrivelse, som blev gennemført i den kurdiske region mandag.

Optællingen viser, at knap 93 procent stemte for, at regionen omdannes til staten Kurdistan.

Tyrkiets premierminister, Binali Yildrim, slår i en tale fast, at Tyrkiet ikke vil tøve med at bruge de hårdeste midler for at opretholde sikkerheden ved grænsen, skriver Reuters.

Men det er ikke det middel, som landet i første omgang vil benytte sig af, siger han.

Ifølge Yildrim gør Tyrkiet, Iran og Irak deres yderste for at løse den krise, der er udløst af den kurdiske folkeafstemning.

Et af midlerne er at stoppe flytrafikken til og fra den kurdiske region.

- Alle internationale fly uden undtagelse, der skal til og fra Erbil, vil stoppe klokken 18.00 fredag. Det er som følge af en beslutning fra den irakiske regering og premierminister Haider al-Abadi, siger lufthavnens chef, Talar Faiq Salih.

Regionale luftfartsselskaber som Turkish Airlines, EgyptAir og Middle East Airlines har allerede meddelt, at de vil suspendere deres flyvninger.

Qatar Airlines er det seneste selskab til at oplyse, at det suspenderes sine flyvninger til Erbil, skriver Reuters.

Tyrkiet og Iran har truet med isolere det kurdiske område, hvis det går videre med planen om løsrivelse.

Ifølge Tyrkiet vil man være klar til at blokere for den vigtige olieeksport fra det kurdiske område og fratage det den største indtægtskilde.

/ritzau/AFP