Indbrud i julen: Gør dine børn trygge igen
Julen kan blive ødelagt for både børn og voksne, hvis I oplever et indbrud i hjemmet. Foto: SCANPIX arkiv
Julen er højsæson for indbrud. Her er en børnepsykologs bedste råd til, hvordan du hjælper dit barn igennem utrygheden efter et indbrud i hjemmet.

Af Anne Romanelli, Mama.dk, Aller Media

I 2014 blev der begået 36.628 indbrud i danske hjem.

Følelsen af, at der lige har været fremmede i ens hjem efter et indbrud, er slem nok, men for børn kan det være særligt svært at føle sig trygge derhjemme i lang tid efter.

En undersøgelse fra Codan har tidligere vist, at hver fjerde forælder, der har haft indbrud, vurderer, at oplevelsen har påvirket deres børn meget - og at hver femte forælder ligefrem mener, at deres børn kunne have haft behov for hjælp fra en psykolog.

Meget få af børnene (3 procent) har dog fået psykologhjælp i forbindelse med indbrud, og det bunder i, at mange forældre ifølge undersøgelsen er i tvivl om, hvordan de skal håndtere situationen efter et indbrud.

Her er 10 gode råd til at tackle børns utålmodighed juleaften

Tal med børnene efter et indbrud

Børnepsykolog Annette Underbjerg opfordrer under alle omstændigheder forældrene til at tale grundigt med børnene, også selvom de ikke viser tegn på utryghed.

- Børn reagerer forskelligt. Det handler grundlæggende om, hvad børnene har med i rygsækken, og hvilke personligheder de har. Det vigtigste for børnene er, at de føler sig trygge og beskyttede. Den følelse kan nemt forsvinde ved et indbrud. Her er det forældrenes opgave at skabe rammerne - gerne igennem god samtale - og så vil børnene klare sig igennem, siger hun.

Guide: Sådan kan du putte dit barn, hvis I skal holde jul ude i år

Psykologens råd til snakken med børnene efter indbrud

I de fleste tilfælde vurderer Annette Underbjerg, at forældrene er de bedste til at få børnene på ret køl igen efter et indbrud, men der vil være situationer, hvor det kan være en rigtig god hjælp at kontakte en børnepsykolog.

- Det kommer helt an på barnet, og det kender forældrene bedst, siger hun og giver nedenunder sine bedste råd til, hvordan man i hvert fald som forælder kan tale med barnet.

• Sæt ord på det, som er sket - åben tale skaber klarhed og afdækker barnets eventuelle fantasier omkring indbruddet. Tavshed skaber blot mere usikkerhed.

• Brug korte og tydelige forklaringer - undgå lange udredninger, da det risikerer at forvirre barnet yderligere.

• Tag dig tid til at tale med barnet - vis at du gerne vil skabe klarhed, hvis/når barnet henvender sig med spørgsmål fra tid til anden.

• Tillad barnet at reagere på sin egen måde - der er mange måder at reagere på, og barnet skal ikke reagere på nogen bestemt måde for at reagere "rigtigt".

• Fortæl barnet om, hvad der skal ske - vis du har en plan for det, som skal ske (oprydning, forsikring, politi, etc.). Og hvis barnet spørger, så fortæl også, hvad du vil gøre, hvis ulykken skulle ske igen.

• Netværk og professionel hjælp - påvirker indbruddet dig selv i en sådan grad, at du ikke kan støtte dit barn som ønsket, kan dit netværk måske hjælpe dig i et eller andet omfang. Professionel hjælp kan også være en mulighed. Også til barnet, eksempelvis hvis reaktionerne er meget voldsomme og langvarige.

Læs her, hvilken ugedag der fødes flest børn på