Id fra rejsende til Sverige kan blive skannet og gemt

DSB overvejer ifølge direktøren for svensk togselskab at gemme billeder af rejsendes id-papirer.
Her ses det hegn, som skal sikre, at flygtninge og migranter ikke bevæger sig om bord på togene til Sverige uden først at have været igennem den nye obligatoriske id-kontrol.
Her ses det hegn, som skal sikre, at flygtninge og migranter ikke bevæger sig om bord på togene til Sverige uden først at have været igennem den nye obligatoriske id-kontrol. Foto: Michael Randropp/free

Rejsende med DSB mellem Danmark og Sverige kan måske forvente, at deres id-papirer bliver skannet og oplysningerne gemt i et register.

Det siger den administrerende direktør for Öresundståg, Gunnar Wulff, til Sydsvenskans netavis.

Danske transportører skal fra 4. januar begynde at kontrollere de rejsendes identitetspapirer som følge af et nyt krav fra de svenske myndigheder, og det kan altså betyde, at DSB vil skanne id-papirerne, siger Gunnar Wulff.

- Der foregår en diskussion om, hvordan DSB skal kunne bevise over for de svenske myndigheder, at man virkelig gennemfører id-kontrollen efter alle kunstens regler, og at man opfylder lovens krav om på korrekt vis af kontrollere alle rejsendes papirer, siger Wulff til Sydsvenskans netavis.

Ifølge den svenske direktør vil det enkleste være, at man ved den kommende id-kontrol på perronen i Kastrup Lufthavn skanner alle pas og id-papirer. Udstyret til at gøre det findes allerede i selve lufthavnen.

Hvis svensk politi efterfølgende henvender sig om en person, der er kommet til Sverige uden id, kan DSB præsentere dokumentation for, at papirerne fandtes ved afrejsen fra Danmark.

Sund og Bælt er allerede begyndt at opføre et hegn mellem to togspor på stationen Københavns Lufthavn. Hegnet skal sikre, at flygtninge og migranter ikke bevæger sig om bord på togene til Sverige uden først at have været igennem den nye, obligatoriske id-kontrol.

Hvis en passager rejser uden id, kan transportørerne risikere en bøde på 50.000 svenske kroner. Det kan betyde, at transportørerne risikerer at betale bøder ved hver eneste togtur.

Det er stadig uvist, hvem af transportørerne der har ansvaret, siger Gunnar Wulff til Sydsvenskan.

- Det står ikke helt klart, men vi går ud fra, at det er DSB og Skånetrafikken, som bliver betragtet som transportører. Det er de selskaber, som har ansvaret for indtægterne fra kunderne,

DSB har ifølge Wulff ikke formelt informeret hverken Skånetrafikken eller Öresundståg om, hvordan man vil håndtere de nye id-krav. Men han siger, at skanningsplanen er noget af det, DSB overvejer.

- Vi må se, hvilke regler der bliver præsenteret efter juleferien, siger Gunnar Wulff til Sydsvenskan.

DSB ønsker fredag ikke at kommentere de svenske oplysninger og lover, at der efter jul kommer en samlet udmelding om håndteringen af de nye svenske krav.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.