Vi skal under ingen omstændigheder lave en aftale med fagbevægelsen. Sådan var meldingen fra burger-koncernen McDonald's, da den indtog Danmark tilbage i 1980'erne. Men hårdføre håndværkere og stålsatte fagforeningsfolk fik burgerkæden til at æde sine ord igen.
Ligesom Ryanair nu forstod McDonald's ikke, hvad mastodonten var oppe imod i lille Danmark. Og ligesom Ryanair bød den internationale koncern sine ansatte meget ringe vilkår. Det fortæller Jens Borking, som stod på fagbevægelsens side i konflikten med McDonald's tilbage i 80'erne.
Læs også: Ryanair truet af blokade i Danmark
- McDonald's bød de ansatte helt urimelige vilkår. Hvis der ikke var kunder nok i restauranten, blev de ansatte bare sendt hjem igen uden at få nogen løn for fremmøde, fortæller Jens Borking, og fortsætter:
- Hvis manageren syntes, at en medarbejder havde lavet for lidt en uge, så blev den ansatte bare trukket i løn. McDonald's skaltede og valtede med de ansatte.
Trods den dårlige behandling af de ansatte, lykkedes det McDonald's fra og med 1981 at bide sig fast med flere restauranter rundt om i Danmark.
Læs også: Joachim B. om Ryanair: Hvad kommer det os ved?
Fagforeningerne samlet i Hotel- og Restaurations Personalets Samvirke forsøgte gennem flere år med blokader, protester og boykot at få McDonald's til at indgå en overenskomst. Men lige meget hjalp det. Svaret fra koncernens hovedkvarter i amerikanske Illinois var et klart: No!.
'Der blev ikke rørt en finger'
Der skete så det, at der skulle bygges et funklende, nyt shoppingcenter under navnet Scala. Bag det stod brødrene Jørgen og Ole Strecker samt kendte Bent Fabricius-Bjerre.
I Scala - ved Axeltorv i hjertet af København - ville McDonald's gerne være med og udvide en eksisterende restaurant ind i centret.
Det blev starten på en lang faglig konflikt, fortæller Jens Borking. Han er bygningssnedker og var den gang næstformand for Københavns-afdelingen af fagforbundet Træ-Industri-Byg (TIB).
Læs også: Danskerne til Ryanair: Tegn overenskomst!
- Længe havde det været forsøgt med blokader og andre midler at få McDonald's til at tegne en overenskomst. Men med byggeriet af Scala tænkte vi, at nu var der en chance, fortæller Jens Borking.
Han kom på byggepladsen hver dag. og han fortalte de forskellige sjak af jord- og betonarbejdere, murere, tømrere og andre håndværkere om de urimelige vilkår, som McDonald's bød sine ansatte.
LÆS OGSÅ: USA misunder danske arbejdere: Man kan jo leve af lønnen!
- Ret hurtigt skete der det udsædvanlige for en byggeplads, at der ikke blev rørt en finger lige netop der, hvor McDonald's skulle ligge i Scala. Og en dag væltede der også en støvvæg ind til den eksisterende restaurant, fortæller Jens Borking.
Med andre ord var det lykkedes Jens Borking og andre at overbevise byggefolkene om, at byggeriet af burgerkædens afdeling i Scala skulle ligge bomstille.
Lille DK slog store McDonald's
Til sidst kaldte byggelederen Jens Borking til side og bad om at få nogle råd.
- Her kunne jeg så fortælle ham, at McDonald's i Scala nok aldrig blev bygget færdig, medmindre kæden indgik en overenskomst.
- Det førte i sidste ende i al beskedenhed til, at McDonald's i Danmark, som det første sted i verden indgik den første forhandlede overenskomst, fortæller Jens Borking.
Det kan ske igen
Når Jens Borking kigger tilbage på slagsmålet med McDonald's, føler han sig sikker på, at ligesom McDonald's kunne tvinges i knæ, kan det også lade sig gøre med Ryanair. Altså at få en stor international og fagforenings-fjendsk koncern til at komme til truget og æde den danske model med overenskomster.
- Selv om forståelsen for værdien af overenskomster ikke er den samme i dag som dengang, så er den der stadigvæk. Og rigtig mange danskere kender nogle, der har oplevet social dumping på nærmeste hold og bryder sig ikke om at se kolleger blive behandlet af helvede til.
Læs også: Det vil Ryanair betale ansatte i Danmark
- Samtidig er der i LO-fagbevægelsen nogle rigtig gode folk, som jeg tror er parat til at gå meget langt for at overbevise Ryanair om, at i Danmark er vi ikke slaver, der for hver en pris vil sælge vores arbejdskraft til lavest bydende, siger Jens Borking.
Fra boykot til darling
Mens McDonald's i 80'erne blev boykottet af mange danskere og var ugleset i mange kredse, så har restaurant-kæden i dag et helt andet omdømme.
Der er overenskomst og så langt væk, som i New York Times er netop den danske del af fastfood-kæden blevet fremhævet. Amerikanerne er forundrede over, at man kan give ansatte 120 kroner i timen, rimelige arbejdsforhold og samtidig have en god forretning ud af det.