Hertha Berlin tilslutter sig knæprotest mod racisme
- Hertha Berlin står for tolerance og ansvarlighed. For et tolerant Berlin og åbensindet verden, nu og for evigt, skriver klubben på Twitter efter protest mod racisme. Foto: Odd Andersen/arkiv/AFP
Hertha Berlins spillere satte sig lørdag på knæ inden kampstart i sympati med amerikanske racismeprotester.

Det begyndte i verdens bedste liga for amerikansk fodbold, NFL, og spredte sig siden til basketball og baseball i USA.

Lørdag ramte protesterne så den tyske Bundesliga i fodbold, da Hertha Berlin i en sympatiaktion knælede forud for kampstarten mod Schalke 04.

Ligesom aktionerne i USA var Hertha Berlins protest et forsøg på at sætte fokus på kampen mod racisme, fortæller forsvarsspilleren Sebastian Langkamp.

- Vi lever ikke længere i det 18. århundrede, men i det 21. århundrede. Der er dog nogle mennesker, som endnu ikke er nået så langt ideologisk set. Hvis vi kan lære nogen noget med sådan en aktion, så er det godt, siger han til nyhedsbureauet AP.

Hans mørke holdkammerat Salomon Kalou fra Elfenbenskysten supplerer:

- Vi står sammen mod racister, og det er vores måde at sprede budskabet på. Vi vil altid kæmpe mod racistisk adfærd, både som by og som hold, siger Kalou.

På Hertha Berlins Twitter-profil bekræfter klubben, at det ikke var spillernes værk alene, men en holdning hele klubben deler.

- Hertha Berlin står for tolerance og ansvarlighed. For et tolerant Berlin og åbensindet verden, nu og for evigt, skriver klubben.

Stadionspeakeren forklarede de mere end 50.000 tilskuere, hvorfor spillerne satte sig på knæ.

- Hertha Berlin står for mangfoldighed og er imod vold. Derfor tilslutter vi os protesterne fra amerikanske atleter, som ønsker at rette fokus mod diskrimination, sagde stadionspeakeren på Olympiastadion i Berlin.

Protesterne i USA begyndte for et år siden, da NFL-stjernen Colin Kaepernick blev siddende under nationalsangen som en protest mod racediskrimination.

Debatten blussede for alvor op igen i september, da præsident Donald Trump gjorde det klart, at han ville have fyret alle spillere, der ifølge præsidenten ikke viste den fornødne respekt for det amerikanske flag og for nationalsangen.

I tillæg bad han folk om at forlade stadion, hvis de oplevede en spiller protestere. I den efterfølgende spillerunde satte mere end 200 NFL-spillere sig på knæ under nationalsangen.

/ritzau/