Her er hyggedræberen i juleferien
Hvis man ønsker hygge og nærvær, så må man fjerne det, der ødelægger hyggen, og give hinanden uddelt opmærksomhed - altså uden en smartphone i nærheden, siger speciallæge Imran Rashid. Foto: Coloubox/Free
Vores hjerner bliver bevidst manipuleret til at være mere optaget af den virtuelle virkelighed i stedet for at være til stede i den virkelige virkelighed.

I julen vil vi så gerne hygge og være sammen med familien, men vores mobiltelefoner modarbejder i høj grad vores mulighed for at være rigtig til stede og skabe ægte nærvær.

Og hvorfor så det? Jo, det kan speciallæge Imran Rashid, der har skrevet bogen "Sluk - kunsten at overleve i en digital verden", give en god forklaring på.

Det digitale fokustyveri er nemlig uendeligt. Vi kan aldrig få nok, så vi skal faktisk modarbejde vores hjernes grundlæggende reaktionsmønstre, hvis vi skal lykkes med at slukke telefonen.

- Der er ikke nogen grænser for, hvornår vi stopper med at kunne finde - eller tro vi kan finde - noget interessant. Det gør, at virkeligheden konstant taber, og at vores smartphone bliver en uudtømmelig kilde til at opnå et kick, fordi vi konstant får udløst belønningsmolekylet dopamin gennem digitale interaktioner, siger Imran Rashid.

På den måde vil en konstant omgang med det digitale over tid skabe et mønster i hjernen om, hvad der er normal adfærd. Og når normal adfærd kommer til at handle om, at man kan være på konstant og dyrke sit digitale ego, så vil det skabe nogle andre adfærdsmønstre og relationer, mener Imran Rashid.

- Når du er på skærmen konstant, så er du samtidig væk fra relationerne og fra virkeligheden. Så selv om du bruger tid andre steder, så er du bare online i baggrunden. Er din smartphone tændt og ligger i nærheden af dig, så vil din hjerne aktivt skulle bekæmpe trangen til at tage den op, så du vil præstere mindre i forhold til koncentration, du vil være en dårligere udgave af dig selv, siger Imran Rashid.

Forskning viser, at man derfor blandt andet vælger mere overfladiske samtaleemner og taler i kortere sætninger, så man er klar til at hoppe ud af samtalen og over i det digitale. Dermed giver man køb på nærvær og fordybelse.

- Det er en impulsdrevet adfærd, hvor man tilpasser sig, at man konstant skal kunne snappe ud af samtalen. Derfor bliver man dårligere til at være til stede med en telefon i nærheden, siger Imran Rashid.

Hvis man over tid i stor stil dyrker sit digitale ego, så fjerner man sit fokus fra det, man i virkeligheden gerne vil - nemlig at være sammen med sine nærmeste.

- Der sker det, at man mister evnen til at komme ud af sit eget hoved og over i andre menneskers hoveder og forstå dem, og hvad der er vigtigt for dem. På den måde mister man empatien, og det er jo forudsætningen for hygge og nærvær, siger Imran Rashid.

Han råder derfor til, at man helt bevidst skal tænke på, hvordan man får nærvær i julen. Ligesom vi planlægger juleindkøb, så skal samvær også planlægges, ellers kommer den digitale forurening bare snigende og ødelægger hyggen.

- Problemet er jo, at når skærmene er tilladt, så er fraværet også tilladt.

Han forslår, at man simpelthen bruger nogle skilte i sit hjem, hvor der ind til stuen står "skærme ingen adgang" eller "her starter hyggezonen".

Man kan også have en aftale om, at familiens smartphones i fastlagte tidspunkter får et hvil i en skuffe eller på en bestemt hylde og så tilbringe uforstyrret tid sammen.

Fakta: Et sundt digitalt liv

- Få mobilen ud af soveværelset, den giver dårligere søvn.

- Slå alle notifikationer fra - undtagen vigtige opkald.

- Fjern batteriikonet, da det stresser dig.

- Læg mobilen helt væk, når du arbejder.

- Fjern alle apps fra startskærmen, der stjæler din opmærksomhed.

- Vær bevidst om, hvornår du bruger telefonen, og hvornår telefonen bruger dig.

Kilde: Imran Rashid.

Fakta: Et sundt digitalt liv
  • Få mobilen ud af soveværelset, den giver dårligere søvn.
  • Slå alle notifikationer fra - undtagen vigtige opkald.
  • Fjern batteriikonet, da det stresser dig.
  • Læg mobilen helt væk, når du arbejder.
  • Fjern alle apps fra startskærmen, der stjæler din opmærksomhed.
  • Vær bevidst om, hvornår du bruger telefonen, og hvornår telefonen bruger dig.

 

Kilde: Imran Rashid.

/ritzau fokus/