Administration 

Hanne og Marianne har knoklet i 42 år: "Vi har papir på, at vi er slidt ned"

- Nogle gange ligger jeg i sengen om natten inden en vagt, og tænker over, hvordan det hele skal gå. Man håber bare, at kroppen kan holde til endnu en dag, siger rengøringsassistent Marianne Hegelund, der frygter at blive slidt ned, inden hun kan gå på pension. (Foto: Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset )

Et helt liv som rengøringsassistenter har slidt Hanne Pedersen og Marianne Hegelund ned. De kæmper for at holde frem til pensionsalderen og opfordrer politikerne til at indføre bedre ordninger for nedslidte danskere.

- Egentlig skulle det bare have været et sommerferiejob. Men så blev vi hængende!

Sådan lyder det fra 62-årige Hanne Pedersen og Marianne Hegelund på 60 år om de mange år, hvor de begge har arbejdet som rengøringsassistenter på Nordjyllands Regionshospital i Frederikshavn. 

Marianne Hegelund har været 42 år på hospitalet til sommer, mens Hanne Pedersen på grund af en afstikker til fiskeindustrien og hotelbranchen, "kun" kan kalde sig 30 års jubilar.

De er begge glade for jobbet. Men det har også sat dybe spor i både krop og psyke hos de to nordjyske kvinder. 

Hanne Pedersen er blevet opereret i den højre hånd, og har fået udskiftet et led i den venstre tommelfinger på grund af slid. 

For Marianne Hegelund har nedslidningen ramt andre steder. Hun får jævnligt lagt blokader for at klare smerterne fra alvorlig slidgigt i ryg og skuldre. 

Et langt arbejdsliv har givet de to kolleger skavanker, som er flittigt noteret i deres lægejournaler.

- Vi har jo papir på, at vi er slidt ned. Og jeg håber da, at vi kan holde frem til pensionen. Men det er det lange, seje træk, vi er i gang med nu, siger Marianne Hegelund. 

Udover de skavanker, som lægerne har prøvet at fjerne med skalpel eller sprøjter, døjer de begge med stærke smerter i kroppen, når arbejdsdagen er slut. 

Dem holder de i skak med daglige doser af håndkøbsmedicin som Panodil og Ipren.

Marianne Hegelund har arbejdet som rengøringsassistent på hospitalet i Frederikshavn de sidste 42 år. Hun er glad for jobbet, men frygter nedslidning. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset
 

Ligger langs 

Dagen på hospitalet begynder ofte klokken seks om morgenen, hvor der skal gøres rent på patienternes stuer og vaskes op efter aftensmaden dagen inden. 

Når det er gjort, skal rengøringsassistenterne lave morgenmad til hospitalets patienter, inden den igen står på rengøring af medicinrum og kontorer, før klokken ringer fyraften. 

Lige for øjeblikket er der særligt travlt, fordi den afdeling, som Hanne Pedersen og Marianne Hegelund arbejder på, er fyldt med patienter, der er ved at komme til hægterne efter alvorlige blodpropper og hjerneblødninger. 

- Vi ligger langs for at nå det hele. Det gør vi. Og ofte lykkes det hele kun med en hjælpende hånd fra en god kollega, siger Hanne Pedersen.   

Det høje arbejdstempo, tunge løft og akavede arbejdsstillinger er alt sammen medvirkende til, at nedslidningen stille, men sikkert, bliver en mærkbar del af arbejdsdagen på hospitalet. 

- Vi laver de samme bevægelser igen og igen. Når man 20 gange har bukket sig for at tørre støv af bag en seng eller vredet kluden op ude i køkkenet, så brokker kroppen sig, siger Marianne Hegelund. 

- Og når tingene skal gå stærkt, lader man måske også være med at løfte på den helt rigtige måde, fordi det sparer et minut eller to. Men så mærker man jaget i ryggen og tænker "hold op, hvor var det dumt", uddyber Hanne Pedersen. 

Rengøringsassistent Hanne Pedersen i gang med dagens gulvvask. De lange dage med hårdt fysisk arbejde slider på kroppen. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Det er synd

Både Hanne Pedersen og Marianne Hegelund beskriver, hvordan det hårde slid skaber bekymringer, der bid for bid spiser af arbejdsglæden.

Derfor er den erfarne duo er også enige om, at politikernes plan om gradvist at hæve pensionsalderen for alle danskere er en dårlig idé. 

- Jeg synes, det er synd. Vi har kolleger, der er meget yngre end os, og som allerede er ved at være nedslidte, og de kommer jo i klemme i det her system, siger Marianne Hegelund. 

Hun skal selv arbejde fire år mere, før hun kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og gå på efterløn. 

- Nogle gange ligger man i sengen natten inden en vagt og tænker over, hvordan det hele skal gå. Man håber bare, at kroppen kan holde til endnu en dag. For det skal den, siger Marianne Hegelund. 

Det nikker hendes kollega Hanne Pedersen genkendende til. 

- Det fylder rigtig meget, nu hvor man er blevet ældre. Jeg tænker meget på, at der helst skal være nogle kræfter tilbage i kroppen, så man ikke bare skal ud og sidde i en rullestol, når man går på pension, uddyber Hanne Pedersen. 

Ingen nem løsning

Lige nu kører pensionsdebatten på fuldt blus, og både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er kommet med forslag om at lade danskere, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, gå på pension, når de har arbejdet et vist antal år. 

Begge partier har nævnt et sted mellem 40 og 45 år i job som en mulig grænse for, hvornår man kan forlade arbejdsmarkedet.

Ingen af de to partier er dog indtil videre kommet med et præcist antal. 

Det forslag får en forsigtig tommel op fra Hanne Pedersen og Marianne Hegelund, som dog ikke tror, at der findes en nem løsning, når det kommer til at lave forskellig pension. 

 - Men jeg synes, at vi der har knoklet, siden vi var 18, skal have lov til at gå fra, før vi bliver fuldstændigt nedslidt, siger Marianne Hegelund. 

- Man bliver nødt til at se på, hvad folk har lavet. For mange af dem, der har en lang uddannelse, kommer jo først ud på arbejdsmarkedet sidst i 20'erne, og de har nok nemmere ved at holde længere end sådan nogle som os, siger Hanne Pedersen.

Artiklen fortsætter under boksen

Én ting er de to dog helt sikre på. Politikerne skal skynde sig at lave ordninger, så nedslidte danskere lettere kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. 

- I dag skal du igennem et nåleøje for at få førtidspension, og det er bare ikke i orden, siger Hanne Pedersen.  

- To af vores kolleger er blevet fyret, fordi deres ryg var for dårlig til, at de kunne fortsætte, og de skal nu hutle sig frem til pensionsalderen. Det viser jo, at der er noget dybt forkert ved den måde, som systemet er på i dag, siger Marianne Hegelund. 

Rigtig glade

De to rengøringsassistenter har også en anden besked til politikerne på Christiansborg, hvis de vil undgå, at flere bliver fysisk og psykisk nedslidte i fremtiden:

Stop nedskæringerne i sundhedsvæsnet og giv os nogle flere kolleger. 

- Vi er rigtig glade for vores job. Men det stresser, når man hele tiden får lagt en opgave mere på, eller man står alene på en 12 timers vagt i weekenden, fordi der ikke er råd til at kalde afløsere ind, siger Hanne Pedersen. 

Hun har selv været sygemeldt med stress to gange, og hun frygter, at hendes kolleger skal løbe endnu stærkere i fremtiden. 

- Jeg tror ikke på, at det bliver bedre, desværre. Det er jo ikke rigtig den vej, pilen peger. Men politikerne bliver nødt til at gøre noget, for folk bliver kørt ned, som tingene er i dag, siger Hanne Pedersen. 

De to kvinder glæder sig dog over, at de er sluppet for alvorlige arbejdsskader, som ellers har ramt mange af deres kolleger. 

Bortset fra et uheld til en sommerfest på afdelingen. 

- Jeg skulle hente en fyldt ølkasse ned fra en hylde, og så tabte jeg den direkte ned over storetåen. Nøj, hvor gjorde det ondt, og så tænker man "åh, dit kæmpe fjols", griner Hanne Pedersen. 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination