De slidte danskere Allan tager morfin for at klare jobbet: Os der har knoklet skal kunne gå fra før
60-årige Allan Kim Jensen er nedslidt efter 45 år som gartner. Alligevel skal han arbejde mange år endnu. (Foto: Foto: Niels Åge Skovbo / Fagbladet 3F )
Den 60-årige anlægsgartner Allan Kim Jensen lever hver dag med store smerter og spiser stærk morfin for at klare arbejdsdagen. Han mener, at pensionsalderen skal afhænge af, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet.

Når 60-årige Allan Kim Jensen står op om morgenen, skyller han dagens første morfinpille ned med kaffe og havregryn.

- Jeg spiser piller morgen, middag og aften. Det er noget lort, men det er det, der skal til, hvis jeg vil igennem dagen, siger Allan Kim Jensen til Avisen.dk, der torsdag skriver, at et stort flertal af danskerne mener, at pensionsalderen bør afhænge af, hvilken branche man har arbejdet i.

LÆS OGSÅ: Stort flertal af danskerne: Tidligere pension til mureren end juristen

Tre alvorlige arbejdsskader og 45 år på arbejdsmarkedet har gjort ham dybt afhængig af stærk smertestillende medicin for at klare jobbet som gartner. 

Lægernes dom har længe ligget klar: Allan Kim Jensen er nedslidt.

Alligevel knokler han videre. 

- Jeg kan ikke gå på efterløn, og systemet mener ikke, at jeg er syg nok til at få en pension. Så jeg skal arbejde mange år endnu, siger Allan Kim Jensen. 

Han mener ikke, at politikernes plan om gradvist at hæve pensionsalderen for alle danskere er fair. 

- Det er bare ikke i orden. Det er mangel på respekt over for os, der er nedslidte, siger Allan Kim Jensen. 

- Os der har taget det tunge slæb og knoklet hele livet, vi skal kunne gå fra noget før, tilføjer han. 

Artiklen fortsætter under pensions-quizzen.

Stærk cocktail 

For Allan Kim Jensen består dagens pille-cocktail blandt andet af tre morfinpiller af typen Oxycodon.

- Lægen siger, at det er det stærkeste, jeg kan få, hvis jeg stadig skal kunne arbejde. Så guderne må vide, hvad skal der skal ske, når de ikke længere kan tage smerterne, siger Allan Kim Jensen. 

Udover morfin spiser den 60-årige gartner smertestillende piller som Panodil og Ibuprofen op til fire gange om dagen. 

I sin pung har han også en særligt stærk type morfin, som han kan tage, hvis smerterne pludseligt bliver for slemme.

- Men dem holder jeg mig fra, for tager jeg dem, kan jeg ingenting. Så må jeg få en kollega til at køre mig hjem, for de er virkelig krasse, siger han. 

De mange piller skal tage Allan Kim Jensens daglige smerter i nakken, den ene arm og begge knæ.

Smerterne er opstået efter tre ulykker gennem arbejdslivet, hvor han er faldet ud af en traktor, faldet ned ad en trappe og mistet balancen, mens han gik med en motorsav. 

Ulykkerne har efterladt ham med to ødelagte knæ og en knust højre arm. De mange smerter dræner Allan Kim Jensen for overskud i hverdagen. 

- Når jeg kommer hjem, er jeg helt færdig. Jeg orker ikke at lave de ting, jeg egentlig har lyst til, og det gør jo, at man bliver trist og sur, siger Allan Kim Jensen. 

Håber jeg holder 

Trods nedslidning og smerter arbejder Allan Kim Jensen stadig 37 timer om ugen i sit job som gartner ansat i Aarhus Kommune.

Jobbet skal han som minimum klare tre år endnu, hvor han kan på efterløn. 

Han håber, at politikerne snart finder en løsning, der kan hjælpe de mange danskere, der ligesom ham selv er blevet nedslidt på arbejdet.

- Systemet skal tage det alvorligt og respektere, når der ligger en lægeerklæring, hvor der står, at man er slidt ned, siger Allan Kim Jensen. 

- Den respekt er der ikke i dag. Man bliver mødt med mistro og en holdning om, at så nedslidt kan man da umuligt være. Men det er vi mange, der er, tilføjer han. 

Gennem sin arbejdsgiver har han i dag fået en ordning, der gør, at han kan tilkalde en kollega, hvis han skal lave meget tunge løft.

- Det hjælper, selvom arbejdsdagen stadig er utroligt hård. Jeg bliver jo bare nødt til at satse på, at kroppen holder tiden ud, men jeg tror det desværre ikke, siger Allan Kim Jensen. 

Tema: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder.

Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen?

Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber, du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her.

via Listen To News