Handicappede bliver snydt for tillæg
Handicappede pædagogstuderende mister 6.400 kroner, når de kommer i praktik.
Foto: Colourbox
Handicappede studerende falder typisk 6.400 kroner i indtægt, når de skal i praktik.

Handicappede studerende, der på grund af deres handicap får et tillæg på 7.800 kroner ved siden af SU’en, mister tillægget, når de skal i lønnet praktik som del af deres uddannelse.

Det rammer særligt pædagogstuderende, fordi de får løn i praktikken, mens for eksempel sygeplejerske-studerende får SU.

Det betyder en markant indkomstnedgang for de handicappede, der ellers får tillægget, fordi de ikke kan arbejde ved siden af studierne.

Mister 6.400 kroner om måneden

For en handicappet studerende, der får SU, studielån og handicap-tillæg under uddannelsen er der tale om et fald på 6.400 kroner før skat under de to lønnede praktikophold på seks måneder.

En af dem, der har mærket konsekvensen af det er 29-årige Pernille Madsen. Hun går på fjerde semester på Jydsk Pædagogseminarium. Hun er uddannet sosu-hjælper, men har sclerose og kan derfor ikke holde til det fysisk krævende job som sosu-hjælper.[pagebreak]

Hun har lige været i praktik, hvor hun blev ekstra hårdt ramt fordi hun ud over handicaptillægget også mistede sit dobbelte SU-klip fordi hun er enlig mor til to børn.

Medlemmer ringer fortvivlet

”Det var forfærdeligt i praktikken. Jeg havde omkring 6.700 kroner om måneden efter skat til husleje, mad, daginstitutioner og tøj. Det var helt umuligt. Jeg sad den hver den 1. og havde det rigtigt skidt, mens jeg prøvede at flytte rundt på pengene på netbank så jeg kunne betale mine regninger,” siger Pernille Madsen (billedet).

I Pædagog-studerendes Landssammen-slutning er Katrine Bødker Tegllund faglig sekretær.

Hun oplever, at mange studerende med handicap løber ind i de samme problemer.

”Der er mange, der ringer ind og fortvivlet spørger efter støtte. Det gælder både de handicappede og specielt forsørgerne, men desværre er der ikke noget vi kan gøre,” siger Katrine Bødker Tegllund.

Hun ser helst, at de studerende får SU under praktikken. Det vil løse problemet fordi de studerende så ikke længere mister tillæg. Den næstbedste løsning er at lade de handicappede studerende tage deres tillæg med i praktikken.

Svært at gennemføre
De pædagogstuderende har henvendt sig til undervisningsministeriet for at høre, hvad de vil gøre.[pagebreak]

”Der er mange studerende, der får svært ved at gennemføre, fordi de er afhængige af deres tillæg. Samtidig går det ud over deres uddannelse. Bekymringer om økonomi og livssituation er altså ikke det bedste grundlag for at lære noget,” siger Katrine Bødker Tegllund.

Hun mener, det er i alles interesse, at handicappede og forsørgere også får mulighed for at tage en uddannelse til pædagog.

Havde hentet blanketten
Det er Pernille Madsen helt enig i. På grund af økonomien havde hun hentet den blanket hun skulle bruge for at melde sig fra studiet.

”Det ville jo være den værste fallit-erklæring. Hvad skulle, der så ske? Så ende på kontanthjælp eller førtidspension. Det duer jo slet ikke,” siger Pernille Madsen.

I sidste ende undgik hun udmeldelsen. Hun er nu flyttet sammen med sin kæreste, der heldigvis tjener en del bedre end 9.700 kroner om måneden før skat, som lønnen udgør i den første praktikperiode. I anden praktikperiode stiger til den 10.200 kroner før skat.

Underligt system

”Hvis jeg ikke havde min kæreste, var det ikke gået. Men det er ikke fedt at komme dér enlig, syg og med to børn,” siger Pernille Madsen.

Selvom kæresten ”reddede” Pernille, så ser hun ikke frem til august, hvor hun skal i sin anden praktik.

”Jeg synes, det er underligt, at de ikke har set i systemet, at der er et problem,” siger Pernille Madsen.

Regnestykket

Så meget mister en handicappet pædagogstuderende i den første lønnede praktikperiode:

*Beløbene er pr. måned og før skat. Man betaler ikke skat af SU-lån.

 

Indkomst Under udd.* I praktik*
SU 5.500
-
SU-lån 2.800
-
Handicaptillæg 7.800
-
Løn -
9.700
I alt
16.100
9.700
via Listen To News