Vil tage lønnen fra pædagog studerende
Enhedslisten vil tage praktiklønnen fra pædagogstuderende. Billedet her er taget på valgnatten, hvor Johanne Schmidt-Nielsen havde svært ved at få armene ned.  Rikke Dyrberg
Pædagogstuderende skal have SU i stedet for løn, når de er i praktik, mener Enhedslisten. Det hjælper handicappede og gør uddannelsen bedre, mener partiet.

Enhedslisten vil hjælpe handicappede og enlige forsørgere på pædagogstudiet ved at tage deres løn fra dem.

Det vil gøre uddannelsen bedre, mener partiet.

Avisen.dk skriver i dag, om 29-årige Pernille Madsen, der trods sin sclerose har valgt at gennem en pædagoguddannelse. Hun vil for alt i verden undgå at ende på en tidlig førtidspension.

Mister 6.400 kroner om måneden

Hun mister 6.400 kroner før skat om måneden under de to lønnede praktikophold på seks måneder, fordi hun hverken kan tage sit handicaptillæg på på 7.800 kroner eller sine dobbelte SU-klip som enlig forsørger med i praktikken.

Her får hun blot praktiklønnen på 9.200 kroner.

Andre studerende oplever også en drastisk indtægtnedgang. Det gælder studerende, der er enlig forsøger, og derfor modtager dobbelt SU og ofte også studielån.

Med til forhandlinger

Forslaget er blandt dem Enhedslisten har med til finanslovsforhandlingerne, der kører i disse dage. Det er den bedste løsning også for handicappede og forsørgere, mener Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund.

”Den bedste løsning på det problem er også en overgang til SU. Men hvis vi ikke kan komme igennem med det, så vil den næstbedste løsning klart være, at de studerende fik lov til at tage forsørgertillæg, handicaptillæg og SU-lån med over i praktikken,” siger hun.

Rosa Lund mener, det vil gøre pædagog-uddannelsen bedre, hvis de studerende ikke er på lønningslisten. 

”Vi vil have dem over på SU, fordi de skal ud af normeringen. De skal betragtes mere som studerende og mindre som arbejdskraft, siger hun.

Tid til at lære
Forventningen er, at der vil blive bedre plads til at reflektere over faget, hvis de studerende ikke længere indgår i den faste bemanding. 

Rosa Lund understreger dog, at de pædagogstuderende fortsat skal tage del i det praktiske arbejde ude i institutionerne, selvom de kommer på SU. 

”Der er absolut ikke noget i vejen med at være praktisk. Selvfølgelig skal de være sammen med børnene, men vi vil gerne have mere fokus på, at de er studerende,” siger hun. 

I 2010 fik 287 pædagogstuderende handicaptillæg, mens 1.252 fik tillæg som enlige forsørgere.