Hård kritik af skattesmæk til udlandsdanskere
Mange danskere er villige til at flytte til et andet land for at finde arbejde. Foto: Københavns Lufthavne
Skattereformen møder uset bred kritik for at fjerne skatterabatten til danskere med arbejde i udlandet.

Beslutningen om at fjerne skatterabatten for de små 6.000 danskere, der arbejder i udlandet i mere end seks måneder, har skabt debat, siden den før sommerferien blev vedtaget i skattereformen.

Nu har landets organisationer haft mulighed for at sende deres kritik til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF). Og en gennemgang af høringssvarene viser, at ministeren på det nærmeste er blevet bestormet.

Stop, stop, stop, kommer det enslydende fra en helt usædvanlig bred kreds af kritikere, skriver Politiken søndag.

Avisen har samlet et udpluk af reaktionerne: Et samlet erhvervsliv mener, at virksomhederne mister konkurrenceevne. Landets førende universiteter brokker sig over, at forskere, der kunne rejse ud og hente dyrebar viden, bliver hjemme.

Ngo-standen begræder, at Danmarks humanitære arbejde bliver markant svækket. Søfarere anfører, at de nu mister incitamentet til at tage job på havet. Selv de kirkelige missionærer er i oprør.

Alt det bliver ifølge kritikerne konsekvensen af, at udlandsdanskere fremover skal betale den høje danske skat af deres løn, fordi den såkaldte paragraf 33A i ligningsloven bliver afskaffet.

Beslutningen om at afskaffe skatterabatten forventes at indbringe 260 millioner kroner årligt og udgør en forholdsvis lille del af finansieringen af skattelettelser for syv milliarder kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thor Möger Pedersen, men SF's skatteordfører, Jonas Dahl, afviser i ministerens sted at ændre på noget.

- Selvfølgelig gør det indtryk, når der kommer kritik af ens lovforslag. Men hvis man vil benytte sig af samfundets goder, må man også bidrage, siger Jonas Dahl.

Jeg kan godt forstå, at virksomheder ville foretrække, at deres medarbejdere ikke betalte dansk skat, men hvis man ikke vil benytte sig af de danske velfærdsgoder, kan man jo bare emigrere, tilføjer han.