Der skal ikke gås på bordet.
Sådan ser det ud for danskerne juleaften, viser en meningsmåling, som Userneeds har lavet for Nyhedsavisen blandt 1.751 borgere i Danmark.
Kun syv procent siger ja, tak til gås, men and er på bordet hos 72 procent af alle familier.
Flæskesteg findes på mere end hvert andet julebord, faktisk 56 procent, mens 14 procent får ’noget andet’ som hovedret.
Og selvom anden også i 2017 og 2027 bliver på det danske julebord, så vil det være en anden type and, vurderer fremtidsforsker Anne-Marie Dahl fra firmaet Futuria i Århus.
- Vi kunne købe fem ænder juleaften, ja, vi lever i så rigt et samfund, at vi kunne spise and hver dag, hvis det var dét, vi ville. Derfor skal anden gøres til noget særligt. Det duer ikke med Bilka-and, den skal være gourmet og individualiseret, siger Anne-Marie Dahl, der mener, at traditioner og forandringer fint kan leve sammen.
- Vi vil gerne have traditionerne med alt det de indebærer, men vi vil samtidig lidt give den et tvist, så vi viser, at netop vores and er mere fantastisk end alle de andres, siger Anne-Marie Dahl.