Fortjenstmedalje til fire udviklingshæmmede: "Det er en stor ære"

Henter afspiller ...
Foto: TV 2/FYN

Hver eneste dag i henholdvis 50 år og 40 år er Dagny Pedersen, Erling Arndal, Klavs Pedersen og Poul-Erik Jensen mødt op på deres arbejdsplads i Odense Kommune på Bregnevej for at passe deres arbejde. Dét bliver de nu belønnet for med Dronningens Fortjenstmedalje. 

- Det er dejligt at modtage medaljen. Det er en stor ære og et minde at have, siger Dagny Pedersen, der har været på Bregnevej i 50 år. 

Bregnevej er et af Odense Kommunes beskæftigelses- og aktivitetstilbud for mennesker med en medfødt hjerneskade. Der er cirka 400 medarbejdere og godt 60 personer i personalet.

Bregnevej lukkede dørene op i 1964 som maskinværksted og montageværksted. Her 53 år senere er Bregnevej en del af Odense Værkstedernes fem afdelinger. 

Borgerne, der arbejder på Odense Værkstederne, har betegnelsen medarbejder. De personer, der er ansat til at hjælpe og støtte medarbejderne, har betegnelsen personale, og det er altså blandt den første betegnelse - medarbejdere -, at fire personer torsdag modtager Dronningens Fortjenestemedalje. 

I dag består Bregnevej af et maskinværksted, montageværksted, en systue, et lager samt en job og kursus-afdeling, hvor jobkonsulenter hjælper borgerne i job med løntilskud på det ordinære arbejdsmarked.

Bag den uddelte fortjenestemedalje gemmer sig fire personer, der siden slutningen af 60'erne har haft deres daglige gang på Bregnevej i Odense.

De har blandt andet syet sutsko, lavet betræk til madrasser og fragtet ordrer for kunder, der fik lavet ting på industriværkstedet på adressen. Ens for alle fire er, at de er udviklingshæmmede, men alligevel hver dag i 50 år og 40 år har passet et arbejde, fordi det gør dem glade. 

- Jeg har noget at stå op til om morgenen. Vi ved, at vi har noget at lave her, siger Dagny Pedersen. 

Mellem klokken 8 og 9.30 møder medarbejderne hver dag ind til deres arbejde på Bregnevej. Her bliver de taget imod af dagens personale, som på en tavle med billeder fortæller medarbejderne, hvad deres arbejde for dagen er. 

- Det er fire fantastiske mennesker, som med glæde har valgt at være her. De møder ind om morgenen og går hjem efter et godt og meningsfyldt arbejde. For dem er det et reelt arbejde at være her, som det er for alle andre, der går på arbejde, siger Linda Zeberg, pædagog og kontaktperson på Bregnevej, og fortsætter: 

- Det er jo fantastisk flot, at de nu får Dronningens Fortjenstmedalje, og de har så ærligt fortjent den. Og Dagny Pedersen for eksempel er så stolt, at hun græder hver gang, vi snakker om medaljen.  

Dagen på Bregnevej ligner en hverdag på enhver anden arbejdsplads med de nødvendige kaffe- og frokostpauser og en arbejdstid fra klokken 8 til 16 i enten fem, fire eller tre dage om ugen. Det er forskelligt fra medarbejder til medarbejder.

Og ifølge Linda Zeberg, pædagog og kontaktperson på Bregnevej, er der en rigtig god grund til, at de fire personer har været på arbejdspladsen i så lang tid, som medaljen i dag beviser. 

- De bliver hængende her, fordi de først og fremmest er glade for at være her. Men hvis de stopper, kommer de også hjem i deres bolig og ender med at lave ingenting. Der er ikke mange tilbud til personer som dem. 

Hvis ikke du skulle gå på arbejde og kun skulle være hjemme, hvordan ville det være for dig? 

- Så tror jeg, at jeg ville falde hen. Det er jo sjovere at have noget at stå op til, siger Dagny Pedersen, der tilmed stort set ingen sygedage har haft i 50 år. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.