Forsker ser fordele i at lade private drive førerløse S-tog
Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale vil sende S-tog i udbud. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Scanpix
Førerløse tog er til fordel for passagererne. Ifølge forsker er det godt med S-tog i udbud med det formål.

- Hvis det er en billig og mere sikker måde at gøre S-togene førerløse, så er det til fordel for passagerne.

Det siger Mogens Fosgerau, professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, om at hovedstadens S-tog kan være på vej i udbud.

Ifølge De Radikales transportordfører, Andreas Steenberg, vil regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale onsdag formiddag indgå en aftale om den fremtidige drift af S-togene, der skal sendes i udbud.

Ifølge Andreas Steenberg skal S-togene drives af en aktør, der allerede har erfaring med førerløse tog og har et færdigt it-system til opgaven.

- Det vil give god mening, siger Mogens Fosgerau.

Førerløse tog er allerede en realitet. Københavns Metro har ikke førere. Og også i udlandet er der førerløse tog.

Ifølge Mogens Fosgerau viser erfaringer fra Paris, at førerløse tog i højere grad kører til tiden uden forsinkelser end tog med et menneske i førersædet.

- Erfaringer viser, at regulariteten er blevet bedre, og vendetiderne er blevet kortere.

- Alene det, at togføreren skal gå fra den ene ende af toget til den anden, når toget holder på endestationen, koster tid, og det slipper man for med de førerløse tog, siger han.

Ifølge De Radikale vil fremtidens førerløse tog betyde, at togene kan køre oftere svarende til 12-13 millioner ekstra passagerer.

Hovedstadens S-togstrækning er en af de få togstrækninger, der giver overskud hos DSB.

Statsbanerne har onsdag morgen ingen kommentarer til de politiske planer, som ifølge Mogens Fosgerau umiddelbart kan være dårligt nyt for DSB.

- Det er selvfølgelig umiddelbart et problem for DSB, fordi S-togene er en overskudsforretning, der subsidierer andre dele af DSB. Men det er på en måde godt, at det bliver mere gennemskueligt, hvad samfundet bruger af penge på tog, siger han.

/ritzau/