Seniordagene er fredet. De ældre sosu'er, sygeplejersker, pædagoger, lærere og andre ansatte i landets kommuner og regioner vil fortsat have ret til at holde de ekstra fridage, der i dag fremgår af overenskomsten.
Arbejdsgiverne har nemlig ifølge Avisen.dks oplysninger droppet kravet om, at der først skal være ret til at holde seniorfri fem år før folkepensionsalderen.
Det betyder for eksempel, at pædagogmedhjælpere fortsat kan holde fem ekstra fridage om året, når de fylder 55 år. Og at sosu-hjælperne har ret til fire seniorfridage årligt, når de fylder 58 år. Lærere fastholder deres ret til to årlige seniorfridage, som de opnår på 60 års fødselsdagen.
Forhandlingerne om seniordagenes fremtid har stået i skyggen af dramaerne om løn, lærernes arbejdstid og om retten til den betalte spisepause. Det er nu aftalt, at de nuværende ordninger består, og at de kommende tre år skal bruges til at analysere ordningen nærmere. Målet er at blive klogere på behovet for seniordagene, og på hvordan ordningen kan bruges mest optimalt.
- Det er handlet af, siger en af de centrale forhandlere til Avisen.dk, på dagen hvor overenskomstforhandlingerne går ind i den absolutte slutfase i Forligsinstitutionen.
At få begrænset retten til seniordagene var ellers et af arbejdsgivernes prioriterede krav. Ifølge Kommunernes Landsforenings udspil ville en sosu-hjælper på 40 år først få ret til seniorfri, når hun fylder 63 år mod 58 år i dag.
Målet med seniorfridagene er at fastholde medarbejderne flere år på arbejdsmarkedet, men erfaringerne viser ifølge KL, at de har den modsatte effekt. På trods af de mange seniorfridage er tilbagetrækningsalderen blandt de kommunalt ansatte lav i forhold til andre sektorer, har KLs topforhandler, Michael Ziegler fremhævet.
- Så noget tyder på, at seniordagene i virkeligheden ikke er med til at fastholde folk på arbejdsmarkedet, men bare suger vigtig arbejdskraft ud af kommunerne, så vi får vanskeligere ved at levere den service, vi rigtig gerne vil levere til borgerne, sagde Michael Ziegler til FOA fagblad i januar.
FOAs formand Dennis Kristensen har gentagne gange afviset tanken om at begrænse retten til seniorfridage:
- Selvfølgelig kommer der et tidspunkt, hvor vores opfattelse af, hvornår man er senior, har flyttet sig. Men tidspunktet er der ikke endnu. Tværtimod har vi mange medlemmer, der siger, at de ikke kan se sig selv cykle rundt som 70-årige og få ældre mennesker op af sengen, har det lydt fra Dennis Kristensen.
Antallet af seniorfridage stiger typisk frem mod pensionsalderen. En sosu-hjælper har således ret til 27 seniordage, fra hun er 58 år, og til hun fylder 62 år. Kommunerne oplever stor interesse for at holde seniorfri og forventer et øget træk på ordningen i de kommende år, fordi der bliver flere ældre i job.
Michael Ziegler så hellere en højere aldersgrænse for, hvornår man opnår ret til seniorfridage - eventuelt i kombination med, at der bliver ret til flere fridage, jo tættere man kommer på pensionsalderen.
Seniordagene blev indført ved overenskomstforhandlingerne i 2008.
Læs Avisen.dk’s dækning af OK18