40.000 færre arbejdspladser på 12 år. Det er realiteten for den danske fødevaresektor.
Alene de virksomheder, der producerer fødevarer, har siden 2000 vinket farvel til 23.500 personer, svarende til hver tredje, viser tal fra erhvervsorganisationen, Landbrug og Fødevarer.
I fødevareforbundet NNF, der organiserer 23.000 ansatte i fødevareindustrien, betegner formand Ole Wehlast udviklingen som bekymrende.
Han forklarer, at især rammebetingelserne for det danske landbrug gør det svært at bevare konkurrenceevnen.
- Som lønmodtagere har vi vist tilbageholdenhed i lang tid for at være med til at sikre konkurrenceevnen for virksomhederne. Næste skridt er nu, at vi må lave politiske aftaler med Christiansborg om at ændre rammebetingelserne, siger han til Newspaq.
Ifølge Ole Wehlast er det især en række afgifter, der hæmmer Danmarks konkurrenceevne i forhold til resten af Europa. Han så gerne, at rammevilkårene i højere grad bliver ensrettet, så den danske fødevaresektor ikke sakker bagud.
Fødevareforbundet NNF har derfor fremlagt en række forslag for den nuværende regering, som de ifølge Ole Wehlast "har taget fint imod". Tilbage er derfor bare, at de bliver effektueret og ikke mindst overholdt, forklarer han.
- Det er nødvendigt at garantere fødevareindustrien nogle vilkår, så man ikke vågner op efter en finanslovsforhandling, og så er der pludselig kommet en ny afgift. Der er brug for ro, så man kan tænke langsigtet og tør investere i danske arbejdspladser, siger Ole Wehlast.