Forældre melder sig syge - for at passe deres syge børn

Mens offentligt ansatte har krav på to dage til at passe syge børn, har mange ansatte i det private kun én.  (Foto: Foto: Scanpix / Model)

Ifølge ny undersøgelse har 46 procent af de kvindelige 3F'ere meldt sig syge for at passe et sygt barn, mens det gælder for 38 procent af mændene.

Når den treårige for anden eller tredje dag i træk vågner op med snotnæse og høj feber, ser mange 3F'ere sig nødsaget til selv at melde sig syge, så de kan passe deres syge barn.

Det viser nye tal fra Fagbladet 3F's webpanel, udarbejdet af Analyse Danmark.

Langt de fleste 3F'ere har barnets første sygedag, mens ansatte i andre fag, for eksempel offentlige ansatte, har krav på to dage til at passe syge børn. Ifølge undersøgelsen har hele 46 procent af de kvindelige 3F'ere meldt sig syge for at passe et sygt barn, mens det gælder for 38 procent af mændene.

Helle Rosdahl Lund, der er direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv er overrasket.

- Det er næsten til at græde over, at så mange har været nødt til at tage en sygedag, selvom det egentlig var barnet, der var syg. Det burde jo ikke være sådan. Men det er jo et vilkår, siger Helle Rosdahl Lund til Fagbladet 3F.

Karen Sjørup, lektor og kønsforsker ved RUC, er ikke så overrasket. Mange har ikke bedsteforældre til at hjælpe, og så må man finde andre veje, når børnene har skoldkopper eller langtidsfeber.

- Det er helt forståeligt, at familien er nødt til at indrette sig på den måde. Sådan er livet, siger Karen Sjørup og tilføjer, at børnefamilier bør have mulighed for flere sygedage.

Ifølge Helle Rosdahl Lund burde fagforeningerne arbejde for at forældre får retten til flere dage til at passe syge børn:

- Man burde kigge på overenskomsterne og arbejde for flere barnets sygedage. 3F'erne har jo ikke samme mulighed for at arbejde hjemmefra, som man gør i andre faggrupper, når man har barn syg.

Næstformand i 3F, Jane Korczak, ærgrer sig over resultaterne af undersøgelsen. Hun mener, at arbejdsmarkedets parter og politikerne skal finde nye løsninger for de arbejdende børnefamilier.

- Offentligt ansatte har krav på to dage til at passe deres syge børn, mens man inden for det private typisk kun tilbyder de stakkels forældre en enkelt. Det er jo helt hul i hovedet. Så vidt jeg husker, varer det mindst en uge, inden man er rask efter en omgang skoldkopper - eller for den sags skyld influenza.