Der er meget store forskelle på sygefraværet i landets 98 kommuner. Det viser nye tal fra Kommuners og regionernes løndatakontor.
Kommunen med det højeste sygefravær er Gladsaxe, hvor ansatte i gennemsnit lagde sig syge 13,6 dage i 2012. Her har de ansatte næsten fire dages mere sygefravær om året end i Skive, som hører til blandt de kommuner med lavest sygefravær.
Omregnet til tabt arbejdskraft betyder forskellen, at Gladsaxe er nede med 100 fuldtidsansatte i forhold til Skive.
Det er altså mange penge på spil - og i sidste ende service til borgerne.
”Det er bestemt et interessant regnestykke, hvor mange fuldtidsstillinger fraværet koster en kommune," siger personalechef i Gladsaxe Kommune, Henning Hornekær og fortsætter:
"Når vi snakker om områder, der bliver dækket af vikarer. Så er der rigtig, rigtig mange penge, der er tale om."
Sygefravær faldet for femte år
Af samme grund har det en meget høj prioritet at nedbringe sygefraværet i Gladsaxe Kommune, fortæller personalechefen.
Han kan ikke forklare, hvorfor Gladsaxe indtager førstepladsen på listen over sygefravær i kommunerne.
”Hvis jeg havde svaret, ville jeg være rigtig rigtigt glad," siger Henning Hornekær, som understreger, at sygefraværet er faldet fra 2011 til 2012.
De nyeste tal viser, at kommunernes sygefravær er faldet for femte år i træk. Gennemsnittet ligger nu på 11,9 sygedage om året.
Men tallene afslører også store forskelle kommunerne imellem, selv om de basalt set varetager de samme opgaver. Så enten er der noget i vandet i Skive, eller noget i gære i Gladsaxe, som får ansatte til hyppigere at holde sengen.
Arbejdsmoral eller politik?
Det markante forskelle i sygefravær kan have flere forklaringer, vurderer Claus D. Hansen, der adjunkt i sociologi ved Aalborg Universitet og har forsket i sygefravær.
For eksempel kan kommunerne kan have forskellige måder at registrere sygefravær på, lige som de kan have forskellige grænser for, hvornår de fyrer ansatte, der er meget syge.
"Det kan jo også handle om, at nogle kommuner har taget en beslutning om, at de vil rumme folk med et skrøbeligt helbred," siger Claus D. Hansen.
På Læsø mener borgmester Thomas Wrichsberg Olsen ifølge Jyllands-Posten, at det handler om en høj arbejdsmoral, når kommunens 164 medarbejdere scorer lavest i sygefraværs-statistikken.
Sygefraværs-forskeren tror ikke på enkle forklaringer, når det handler om sygefravær.
Claus D. Hansen mener dog godt, at de årlige statistikker kan bruges til at forbedre sygefraværet i de enkelte kommuner.
”Statistikkerne kan bruges til at give kommunerne en pejlemærkning af, hvordan det står til," siger han.
Forsker: Slaver har ikke sygefravær!
Ifølge forskeren er lavt sygefravær i statistikken dog ikke et ubetinget skulderklap.
”Man kunne også kigge på dem med meget lavt sygefravær og spørge sig selv: Er det det, vi vil have? Hvad hvis det dækker over, at folk ofte går syge på arbejde?”
Med sygefraværet er det ”the never ending story” om, at det bare skal nedad og nedad, selv når det bliver ved med at falde, siger Claus D. Hansen.
”Det er altid en præmis, at det laveste niveau er det bedste. Den præmis køber jeg ikke. For 300 år siden var der slet ikke sygefravær i plantagerne, hvor slaverne arbejde. Man kan presse folk rigtig meget, hvis man vil, men det er der jo ikke nogen, der synes, er en god ide,” siger Claus D. Hansen.
Skibonitterne har - så vidt vides - ikke et bedre helbred end gennemsnittet af danskerne.
Kommunens HR- og kommunikationschef Ricki Laursen afviser dog, at de flotte tal afspejler, at ansatte skulle føle sig presset til at arbejde, når de egentlig er syge.
Der er sygdom, og så er der sygefravær
Men det er ikke alene antallet af baciller i luften, der afgør antallet af sygedage på en kommunal arbejdsplads, mener han.
”Det handler nok primært om den måde, man arbejder sammen på. Nærheden mellem kollegaer, mellem medarbejdere og ledere og oplevelsen af, at man har et meningsfuldt arbejde og nogle gode relationer til arbejdspladsen,” siger Ricki Laursen.
Ifølge skibonitterne handler det sygefravær, som kommunerne kan gøre noget ved, altså slet ikke om sygdom, men om trivsel.
Kommunen gennemførte for nylig en trivselsmåling med formålet at afdække sammenhængen mellem dårlig trivsel og højt sygefravær.
Blandt kommunens næsten 4.000 ansatte kunne der ikke spores nogen sammenhæng. Men koblingen fandtes på de arbejdspladser, hvor sygefraværet var højt.
”På arbejdspladser med et forholdsvist højt sygefravær, kunne vi faktisk se en statistisk sammenhæng mellem dårlig trivsel og sygefravær,” siger Ricki Laursen.
Der er altså meget, der tyder på, at det lave sygefravær i Skive Kommune dækker over, at sygefraværet betyder, at de ansatte faktisk er syge.
- I Skive Kommune er de ansatte syge i 9,8 dage om året, mens Gladsaxe Kommune har 13,6 sygedage i gennemsnit.
- Det viser nye tal fra Kommuners og regionernes løndatakontor.
- Forskellen på 3,8 sygedage per ansat lyder måske ikke af så meget.
- Men hvis Gladsaxe havde samme sygefravær som skibonitterne, ville det svare til, at kommunen havde næsten flere 100 fuldtidsansatte.