Folk bag ny lufthavn stævner staten
Det er et spørgsmål om fri konkurrence, mener investorerne bag Terminal A, der føler sig groft misbrugt.

Danskerne ser ud til at gå glip af billigere flybilletter og adgangen til at komme hurtigt og let ud at flyve.

Trafikstyrelsen har ad flere omgange spændt ben for en gruppe investorers forsøg på at skabe fri konkurrence i Københavns Lufthavn. Her vil de opføre en alternativ lavpristerminal med navnet Terminal A.

Forløbet får nu investorerne i Terminal A til at stævne staten i sagen, som i deres øjne er et spørgsmål om fri konkurrence. Det skriver Politiken søndag.

- Vi føler efter fire års sagsbehandling, at vi er blevet misbrugt så groft, at vi nu ikke har anden udvej end at gå rettens vej.

- Trafikstyrelsens ageren i den her sag er mildest talt mystisk, siger Flemming Hansen, der er bestyrelsesformand i Terminal A og tidligere konservativ transportminister, til Politiken.

Københavns Lufthavne A/S, der har staten og en australsk kapitalfond som hovedaktionærer, har siden 2008 nægtet Terminal A adgang til at leje et stykke ubenyttet jord i lufthavnens sydøstlige hjørne ud mod Øresund til brug for projektet.

Konkurrencerådet har opfordret transportminister Henrik Dam Kristensen (S) til at ændre luftfartsreglerne, så der kan åbnes for en ny konkurrerende terminal i lufthavnen. Men det afviste ministeren i januar.

Han henviste dengang til en vurdering fra Trafikstyrelsen om sikkerhedsaspektet omkring en ny privatejet terminal, samt at luftfartsreglerne forhindrer etableringen af en konkurrerende terminal.

- Jeg har ingen aktuelle planer om at ændre luftfartsloven på sikkerhedsområdet. Lovbestemmelserne på sikkerhedsområdet er nøje afstemt, og det ikke noget, man uden videre ændrer på. Det er alvor, fastslog Henrik Dam Kristensen.

/ritzau/