Administration 

Flertal af danskerne i ny måling: Vi støtter DSB's medarbejdere

Ansatte hos DSB på charmeoffensiv den 6. december, hvor der blev delt flyers og varm kaffe ud til morgenpendlerne på Nørreport Station. (Foto: Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix)

Trods aflysninger og forsinkelser har et flertal af danskerne sympati for de medarbejdere i DSB, der lige nu forhandler med transportgiganten om nye lokalaftaler.

Et flertal af danskerne bakker op om medarbejderne i DSB, der i øjeblikket forhandler med transportgiganten om nye arbejdstidsregler.

Det viser en ny meningsmåling udført af analyseinstituttet Voxmeter for Dansk Jernbaneforbund. Her er 1.012 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt. 

 

54 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de støtter medarbejderne, mens 13 procent støtter DSB's ledelse. 33 procent har svaret 'ved ikke'.

Lige nu er DSB og Dansk Jernbaneforbund i gang med forhandle nye lokalaftaler om cirka 3.000 medarbejderes arbejdsforhold. Undervejs i forløbet har lokomotivførere og togførere flere gange nedlagt arbejdet med forsinkelser og aflyste tog til følge. 

Artiklen fortsætter under faktaboksen 

Hvorfor kan DSB og Dansk Jernbaneforbund ikke blive enige?

DSB meldte sig tidligere i år ind i den private arbejdsgiverorganisation Dansk Industri.

DSB's beslutning hænger sammen med, at der er sket en liberalisering af togdriften i Danmark, hvor blandt andet Arriva kører flere steder i Jylland, og derfor vil DSB gerne have arbejdsvilkår, der ligner konkurrenternes. 

Derfor skulle de ansatte ud af den statslige overenskomster og over på en privat overenskomst - Jernbaneoverenskomsten.

I den forbindelse skal der forhandles en række lokalaftaler på plads mellem DSB og Dansk Jernbaneforbund, der repræsenterer lokomotiv- og togførerne.

Her følger en oversigt over de punkter, som i øjeblikket skiller parterne:

* Planlægningen af arbejdstiden: 

- Dansk Jernbaneforbund vil have, at repræsentanter for de ansatte skal være med til at planlægge arbejdet og lave vagtplaner. Det er de ifølge Dansk Jernbaneforbund med til i dag. 

- DSB mener, at det arbejdsgiveren, der skal planlægge arbejdet. Men de ansatte vil få lov at kommentere den fremover. 

- DSB foreslår et årligt seminar mellem parterne, og at de faglige repræsentanter har løbende indflydelse gennem forskellige samarbejdsudvalg.

- Dansk Jernbaneforbund forstår ikke, hvorfor der skal ændres på en model, som de mener, fungerer. Forbundet mener, de ansatte skal være med til planlægningen, fordi de arbejder alle dage året rundt på alle tider af døgnet.

* Friweekender: 

- Lokomotiv- og togførerne har 26 friweekender om året, hvor de har fri lørdag og søndag.

- DSB foreslår i den nye aftale, at fire-fem weekender om året i stedet kan ligge fredag-lørdag eller søndag-mandag. Det bliver kaldt "skubbeweekender". 

- Dansk Jernbaneforbund vil gerne beholde den gamle ordning og mener, at det ville kunne lade sig gøre, hvis de ansatte må være med til at lave vagtplanerne. 

- DSB påpeger, at der i Jernbaneoverenskomsten er mulighed for, at der kan være helt op til 16 "skubbeweekender" om året.

Mandag den 10 december faldt et delforlig på plads om arbejdstiden for de knap 500 lokomotivførere i S-togene. Aftalen bliver dog først underskrevet, når der er en samlet aftale for alle knap 3.000 medlemmer på plads. Ifølge Avisen.dks oplysninger betyder aftalen på S-togene, at mere weekendarbejde kan placeres ved frivillighed.

* Tidslommer:

- DSB foreslår, at lokomotivførerne i 30 procent af deres arbejdsdage er vagtsat i tidsintervaller og først senere får deres helt præcise arbejdstid at vide. 

- For fjern- og regionaltog foreslår DSB en tidslomme på 11 timer og 30 minutter og for S-tog otte timer og 45 minutter. Senest fem dage før arbejdsdagen får man at vide, hvornår man præcist skal arbejde. 

- Det ønsker Dansk Jernbaneforbund ikke, fordi lokomotivførerne i dag kender deres arbejdstid et år i forvejen. 

Kilder: DSB, Dansk Jernbaneforbund, Ritzau

UDVID

Støtten fra danskerne glæder Dansk Jernbaneforbunds formand, Henrik Horup, der betegner sympatien som 'vigtig,' fordi DSB er et statsligt selskab.

- Dermed er DSB vores alles ejendom. Der må være grænser for, hvor brutal en fremfærd et statsligt selskab kan have overfor deres medarbejdere. Sympatien er også vigtig, fordi vores medlemmer står ansigt til ansigt med danskerne hver dag. Derfor betyder det selvfølgelig meget for det enkelte medlem at vide, at der er stor forståelse for vores nuværende kamp for fair forhold, skriver Henrik Horup i en mail til Avisen.dk. 

En større tendens

Han ser et større perspektiv i signalet fra danskerne i undersøgelsen:

- Jeg tror, at sympatien også er et udtryk for, at mange – særligt offentligt ansatte – oplever et pres for forringelser af deres egne løn- og arbejdsvilkår. Mange tilkendegiver over for mig, at konflikten opleves som en del af en større tendens. Det er jernbanens folk i dag, men hvem er det i morgen,? spørger Henrik Horup.

Det har ikke været muligt at få et interview med DSB om den nye undersøgelse.

- Vi har i DSB ikke noget behov for at gå ind i en debat om danskernes forståelse af og holdning til uenighederne i forhandlinger om lokalaftaler til Jernbaneoverenskomsten, skriver Poul Gemzøe-Enemark i en mail til Avisen.dk.

Han pointerer, at DSB har sit fokus på at komme i mål med forhandlingerne med togpersonalets organisation. Et fokus, der giver resultater, mener underdirektøren.

- Vi har indtil videre opnået enighed om indholdet af lokalaftaler, der omhandler tillidsrepræsentanter og arbejdstiden for lokomotivførere i S-tog, skriver Poul Gemzøe-Enemark.

Dansk Jernbaneforbund har tidligere gjort det klart, at der ikke underskrives delaftaler før et samlet forlig er på plads.

Støtten til de DSB-ansatte var også til at mærke onsdag foran Christiansborg, hvor en lang række andre fagforbund bakkede op. Foto: Nicolai Jaquet/Avisen.dk

Opbakning har stor betydning

Arbejdsmarkedsforsker og lektor på Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, forklarer, at det i en højspændt forhandlingssituation betyder noget at have folkelig opbakning.

- Særligt fordi der ikke er tale om normale overenskomstforhandlinger, men forhandlinger om lokalaftaler. Derfor kan man ikke trække konfliktvåbnet og ramme DSB økonomisk, og derfor betyder det noget, at man kan lægge pres politisk, siger Laust Høgedahl til Avisen.dk.

Han mener, at netop denne sag er helt speciel i og med, at DSB er statsligt ejet.

- Det, der kendetegner sagen, er at DSB rykkede fra en offentlig til en privat overenskomst, da man meldte sig ind i Dansk Industri. Det er i sidste ende politikerne, der er ansvarlige for og har godkendt det. Så hvis de ansatte i DSB har folkets opbakning, kan det presse politikerne på Christiansborg, forklarer Laust Høgedahl.

Han vurderer dog, at politikerne bør blande sig udenom, så længe der forhandles. Samtidig pointerer forskeren, at de ansatte skal gøre alt for, at sympatien ikke vender.

- De ansatte skal balancere på en knivsæg i forhold til at lægge et pres på DSB, som man har gjort med de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Men det må ikke kamme over. Hvis arbejdsnedlæggelser går hårdt udover almindelige mennesker, der ikke kan komme med toget, er der en risiko for, at sympatien svinger. Og det vil stille medarbejderne dårligere, siger Laust Høgedahl.

Der er nye forhandlinger mellem DSB og Jernbaneforbundet i næste uge.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Dansk Jernbaneforbund i perioden 6.-11. december 2018.

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført 1.012 interviews.

Deltagerne har besvaret følgende spørgsmål: Der har i den seneste måned været en række arbejdsnedlæggelser blandt medarbejderne hos DSB. Årsagen er uenighed om medarbejderindflydelse og arbejdstidsregler i DSB. Hvem har du størst sympati med i denne sag?

Hertil svarer 54 procent, at de har størst sympati med medarbejderne. 13 procent svarer 'ledelsen i DSB.' 33 procent 'ved ikke.'

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år